Japanse fabrikant Yamaha heeft twee nieuwe AV-receivers uitgebracht. De RX-A680 en de RX-A880 Aventage. Met deze receivers wil Yamaha ‘home entertainment zonder compromissen’ bieden.

De twee nieuwste aanwinsten zijn voorzien van een A.R.T. (anti resonantie-technologie) Wedge-technologie resonantie gedempte behuizing. Daarnaast hebben ze een Burr-Brown D/A-convertor van de nieuwste generatie en ondersteunen de verwerking van Hi-Res-audio materiaal met tot en met 384 kHz en 32 bit.

Ook kan er gebruik worden gemaakt van het Yamaha MusicCast Multiroom-systeem, waar alle aangesloten MusicCast-apparaten onderdeel uitmaken van een groot audionetwerk en zo de muziek naar iedere ruimte brengen. De toepassingsmogelijkheden zijn vrijwel onbegrensd. De RX-A680 en RX-A880 bieden streaming via Spotify, TIDAL of Deezer, de weergave via Apple Airplay of Bluetooth, of over digitale radio via DAB+.

De receivers ondersteunen ook de volledige bandbreedte van actuele weergave standaarden en kunnen door de geïntegreerde D/A-convertor audiobestanden in Hi-Res-kwaliteit via het thuisnetwerk ontvangen en weergegeven.

Yamaha maakt met hun nieuwe receivers het leggen van kabels overbodig. Streaming-luidsprekers zoals MusicCast 20 en MusicCast 50 kunnen namelijk als achterwaarts gerichte luidsprekers zonder kabels in het systeem worden geïntegreerd. Ook de MusicCast Sub 100 Subwoofer, die zorgt voor de diepe lage tonen, kan draadloos worden aangesloten.

Het instapmodel RX-A680 wordt geleverd met vier HDMI-ingangen en één HDMI-uitgang (alle inclusief HDCP 2.2). De RX-A880 heeft zeven HDMI-ingangen (waarvan drie met HDCP 2.2) en twee HDMI-uitgangen (beide inclusief HDCP 2.2) aanbieden. Ook heeft het model een geïntegreerde Phono-ingang, voor de vinyl liefhebbers. Bij de RX-A880 is er ook een analoge voorversterker sectie geïntegreerd.

De eindtrappen leveren in het geval van de RX-A680 tot maximaal 115 watt (6 ohm, 1 kHz, 0,9% THD, 1 kanaal aangestuurd) en een vermogen tot en met 160 watt bij de RX-A880 (4 ohm, 1 kHz, 0,9% THD, 1 kanaal aangestuurd). Bij beide modellen is luidsprekerconfiguratie mogelijk van 7.2.

De AV-receivers van de AVENTAGE RX-A80-serie zijn uitgerust met Home Cinema-technologie en ondersteunen Dolby Atmos, DTS: X,  Dolby Vision of Hybrid Log-gamma. Bij de RX-A880 wordt de YPAO R.S.C.-methode ingezet die nauwkeurigere meetresultaten mogelijk maakt en zo de akoestiek van de betreffende ruimte tot in detail afbeeldt.

Ook bieden de AV-receivers vanwege de integratie van Amazon Alexa de mogelijkheid tot spraakbediening. Met de MusicCast Smart Home Skill moeten de basisfuncties, zoals hard/zacht, play/pauze of aan/uit via een spraakopdracht kunnen worden geactiveerd.

De Yamaha AVENTAGE AV-receivers van de RX-A80-serie zijn in twee kleuren te verkrijgen: zwart en titanium verkrijgbaar. Beide modellen zijn reeds leverbaar. De RX-A 680 kost zo’n 799,00 euro, en de RX-A88- kost 1.149,00 euro.

Verkooppunten van het merk yamaha