Ik geef het toe. Ik ben een fan van Bowers & Wilkins. Maar ik ben ook fan van andere luidsprekermerken dus verwacht hier geen gekleurd alleluja zonder kritische noot. Dit gezegd zijnde, is Bowers & Wilkins er toch in geslaagd mijn interesse te wekken om deze ‘kleinste’ speaker in hun vernieuwde 700-gamma eens aan de tand te voelen. Eerst wat algemene informatie over de volledig vernieuwde 700 reeks.

Sinds de lancering in 2017 is dit de eerste update van de reeks. Bowers & Wilkins heeft de reeks vanaf de grond af opnieuw ontworpen. Het designproces heeft geleid tot een nieuw kastontwerp met nieuwe constructie en dito afwerking. Tevens werd ‘leentjebuur’ gespeeld van de bekende 800-reeks, een referentie in studio-omgevingen. Dit heeft tot tal van belangrijke akoestische en mechanische verbeteringen geleid.

Bowers & Wilkins 707 S3 Review luidspreker

Bowers & Wilkins 700 S3: een overzicht van de reeks:

  • Drie vloerstaanders: 702 S3, 703 S3 en 704 S3;
  • Drie standmount luidsprekers: 705 S3, 706 S3 en 707 S3;
  • Twee centermodellen: HTM71 S3 en HTM72 S3.

Lees ook


Video: De Bowers & Wilkins 700 S3 Serie op Audio Show iEar’

 


 

Bowers & Wilkins 707 S3 Review luidsprekerVan de website leren we: de Bowers & Wilkins 707 S3 is de ideale boekenplankluidspreker. Hij is slanker dan ooit, maar is in staat tot prestatieniveaus die verder gaan dan wat zijn kleine formaat doet vermoeden. Carbon Dome-tweeters die speciaal gebouwd werden voor de 700 Serie, resulteren in een scherper detail. Ze leveren een dramatische verbetering ten opzichte van de aluminium dubbele dome-tweeter en verhogen de onderbrekingsdrempel tot 47 kHz. Dit geeft een betere beeldnauwkeurigheid en detail.

Stemmen en instrumenten worden zuiver en precies weergegeven, dankzij de soepele en nauwkeurige Continuum™ conus midrange driver. De Continuum-conus, die voor het eerst werd geïntroduceerd in de Diamond 800 Series, vertegenwoordigt de grootste upgrade in midrange-prestaties sinds Kevlar®. Het geweven gecoate materiaal zorgt voor een zeer gecontroleerde break-up, wat resulteert in een meer open en neutrale midrange.

Benieuwd wat dit ‘duo’ zo uniek maakt? Je ontdekt het in deze bijhorende productvideo.

Lees ook


Video: voorstelling van de Bowers & Wilkins 700 S3 line-up bij Poulissen in Roermond

 


 

De nieuwe gebogen behuizingsplaat en de drivers, die elk in een individuele ruimte zitten, zijn ook geïnspireerd op de Diamond 800 Series. Het vermindert de kleuring van de behuizing aanzienlijk. Dit zorgt voor een puur, meeslepender geluid. Je kan de 707 S3 eenvoudig plaatsen in kleinere ruimtes. Maar dankzij de Carbon Dome-tweeter, de Continuum conus mid-bass en zijn gebogen front, levert deze ‘kleine’ luidspreker het positieve bewijs dat de grootte vaak misleidend kan zijn.

Test

Bowers & Wilkins 707 S3 Review luidsprekerLaten we de 707 S3 aan de tand voelen. De importeur is zo vriendelijk geweest om ook een test versterker mee te leveren. In dit geval een klassieke netwerk geïntegreerde versterker met een vermogen van 2 x 50 Watt (8 Ohm). De 707 S3 van Bowers & Wilkins kan via Bi-wiring aangesloten worden, maar ik laat de brugplaatjes hun werk doen. Een eerste luistertest met het rustige ‘The Ceremony’ uit de laatste Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore.

Een vol, open en gedetailleerde sound overspoeld de luisterruimte. Deze is niet groot, ongeveer 6 x 4 meter, maar ook niet zo klein. Ik verhoog het volume om te zien wat deze ‘kleintjes’ in hun mars hebben… Maar dan hoor ik dat er in het midden en laag serieus wat mis gaat. Vreemd. Daarna is Macy Gray aan de beurt met haar Annabelle. Loepzuiver in het hoog, beheerst in het midden en vol in de bassen… Totdat ik het volume opnieuw opkrik en weer gaat het mis. Dat ben ik van Bowers & Wilkins niet gewoon. Wat scheelt er? Ik luister nog verschillende andere stukken en steeds hetzelfde stramien herhaalt zich.

Lees ook


Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless Review luidsprekerBowers & Wilkins Zeppelin: Review luidspreker

 


 

Aanvankelijk hebben we de luidsprekers op een Denon PMA-900 aangesloten. Dat werkte natuurlijk wel, maar bij hogere volumes kwam mijn standaard versterker (lees: de NAD M10 V2) veel beter tot zijn recht. Deze netwerkversterker heeft een groter vermogen, maar is ook van een andere prijsklasse. En het wonder geschied: beide speakers geven bij hetzelfde volume geen krimp! Integendeel, ze blazen me omver met de geleverde sound. Dus les 1: sluit deze Bowers & Wilkins 707 S3 nooit zomaar aan op een lichte versterker als je jouw muziek ook eens wat luider wil afspelen. Eigenlijk is dit ergens te begrijpen. Klasse speakers moet je ook met een betere versterker aansturen. Daarom onderschrijf ik graag de noodzaak van een goed passende versterker. Een conclusie die ook stand houdt met de standaard vuistregel: prijs speaker = prijs electronica.

Gerustgesteld ga ik verder met een iets fijnere test. Dezelfde muziek, éénmaal in een MP3 formaat en andermaal in FLAC-formaat. Waar hoor ik het verschil? Ik begin met Coldplay, Always In My Head uit hun Ghost Stories CD. Het subtiele slag- en ritmewerk van Will Champion klinkt kristalhelder door die kleine wondertjes.

Eerst in MP3 en daarna in FLAC. Specifiek in het achtergrond ritme op de Hi-Hat is het kwaliteitsverschil in FLAC-formaat duidelijk hoorbaar. De volledige namiddag word ik meegesleept in dit muziekavontuur.

Bowers & Wilkins 707 S3 Review luidspreker

Ik sluit af met het fantastische ‘The Peterson House and Finale’ van John Williams uit Lincoln. Dit subtiele maar oh zo krachtige stuk met zijn fantastische koperspelers is zeer dynamisch en vraagt van je speakers niets minder dan het beste. Het resultaat is prachtig.

Lees ook


Bowers & Wilkins Panorama 3 Review soundbarBowers & Wilkins Panorama 3: Review soundbar

 


 

Vanzelfsprekend blijven het kleine ‘boekenkast-speakers’ maar desalniettemin is Bowers & Wilkins erin geslaagd met deze 707 S3 een topproduct af te leveren dat een ruimte kan vullen met enorm kwalitatief geluid. Proficiat Bowers & Wilkins!

Conclusie

De kleinste telg uit de volledig vernieuwde 700 S3 reeks verdient de naam Bowers & Wilkins. Ook in de kleinste 707 S3 maakt Bowers & Wilkins zijn naam ten volle waar: extreme kwaliteit leveren. De luistertest was unaniem positief en de 707 S3 is waarschijnlijk één van de beste passieve speakers die vandaag verkrijgbaar zijn in dat formaat én prijsklasse.

Het is echter oppassen geblazen met het type versterker dat je gebruikt om ze aan te sturen. Een krachtige en kwalitatieve versterker is nodig om ze volledig tot hun recht te laten komen. Ga dus eerst naar een HiFi-winkel en test ze uit. Breng je eigen versterker mee en luister naar het resultaat. Dit zijn geen speakers om zomaar via de webshop te bestellen. Ik verwacht binnenkort ook de grotere modellen eens uitgebreid te kunnen testen… Tot binnenkort!?

De Bowers & Wilkins 707 S3 hebben een adviesprijs van 1.498 euro per paar. Bijpassende stands (FS‑700 S3) zijn beschikbaar voor 900 euro (per paar).

Grootte & gewicht

  • Hoogte: 300 mm (alleen kast)
  • Breedte: 165 mm (alleen kast)
  • Diepte: 247 mm (alleen kast) – inclusief rooster en aansluitingen: 284 mm
  • Netto gewicht: 6,16 kg

Technische kenmerken

  • 25 mm Ontkoppelde Carbon Dome-tweeter
  • 130 mm Continuum™ conus bas/middentoner
  • Flowport™ behuizing
  • Max. aanbevolen kabelimpedantie: 0,1 Ω
  • Frequentiebereik: 45 Hz – 33 kHz
  • Frequentierespons: 50 Hz – 28 kHz ±3dB
  • Gevoeligheid: 84 dB SPL (2,83 Vrms, 1 m)
  • Harmonische vervorming:
    • 2e en 3e harmonischen (90 dB, 1 m op as)
    • <1% 100 Hz – 22 kHz
    • <0,5% 150 Hz – 20 kHz
  • Nominale impedantie: 8 Ω (minimaal 4 Ω)
  • Aanbevolen versterkervermogen: 30 Watt – 100 Watt in 8Ω

Afwerkingen

  • Kast afwerkingen: Glanzend zwart – Satijn wit – Mokka
  • Grille afwerkingen: Zwart – Grijs (alleen bij satijnwit)

Bowers & Wilkins 707 S3

1.498 euro/paar
9.5

PRESTATIES

9.2/10

FUNCTIONALITEIT

9.9/10

BOUWKWALITEIT

9.3/10

PRIJS/KWALITEIT

9.7/10

DESIGN

9.2/10

Pros

  • Nauwkeurig, kristalzuiver en zeer gedetailleerd geluid + presteert prachtig in een 5.1 surround opstelling
  • Kleine behuizing met een ruimtevullend en prachtig geluid
  • Mooi design, past in elk interieur
  • Grill is magnetisch bevestigd dus geen ontsierende gaten
  • Kan op een statief geplaatst worden

Cons

  • Kwaliteit bij hoger volume afhankelijk van de aansturende versterker
Verkooppunten van het merk bowers-wilkins