De Bowers & Wilkins Panorama 3. Een soundbar die, zoals de naam al laat uitschijnen, toe is aan zijn derde generatie. Iets waar de welbekende fabrikant heel vaak aan doet: doorontwikkeling. Met succes, één van de vele ‘getuige’ daarvan is de 800 Diamond D4 serie. Muzikaliteit troef! In deze review gaan we het niet hebben over de hoogwaardige 800 D4 reeks, maar wel over een soundbar die meer ‘speelt’ in het high-end segment binnen dit productportfolio. De Panorama 3 betreft een 3.1.2 soundbar die ‘stand alone’ fungeert, zonder subwoofer of surround speakers. Het moet wel want uitbreidingsmogelijkheden zijn onbestaande. Maar dat is niet het opzet geweest van de fabrikant. Bowers & Wilkins had voor ogen om een ‘all-in-one’ oplossing te bieden voor zowel film- als muziekliefhebbers die een eenvoudig én compact apparaat zochten om al hun ‘belangen’, op vlak van geluid, te behartigen. Zonder ‘veel’ geld uit te geven aan aparte ‘componenten’ zoals een versterker, luidsprekers, surround speakers, subwoofer, … Ervaar films en muziek zoals ze bedoeld zijn, klinkt het. Benieuwd of wij dat ook zo zullen ervaren tijdens het testen.

Achtergrondinformatie

Bowers & Wilkins: een merk waar ik al een klein beetje vertrouwd mee ben. Nu ja, een ‘klein beetje’ is misschien wat zacht uitgedrukt … In dat opzicht dat ik in mijn woonkamer een mooie surround set heb staan van Bowers & Wilkins met onder andere de DM603 S2 vloerstaanders en DM601 boekenplank speakers. Bij deze set hoort een subwoofer, maar in mijn geval niet van Bowers & Wilkins. Met andere woorden: ik ‘loop wel warm’ voor de producten van het gerenommeerde merk dat een topniveau nastreeft qua geluid. En bijgevolg de klankweergave waarbij enkel en alleen kwaliteit te horen is. Dat ik tevreden ben van mijn Bowers & Wilkins surround opstelling, dat staat ‘buiten kijf’.

Gesprek tussen de hoofdredacteur en mezelf:

  • Hoofdredacteur: Wil jij een soundbar testen?
  • Ik: Misschien wel. Wat voor één is het?
  • Hoofdredacteur: Het is een exemplaar van de 3de generatie.
  • Ik: Is wel interessant. Is deze compatibel met Dolby Atmos?
  • Hoofdredacteur: Absoluut.
  • Ik: En wat is er zo speciaal aan?
  • Hoofdredacteur: Wel, het is er eentje van Bowers & Wilkins…
  • Ik: Doe mij die maar!

Als muziekliefhebber, en fervent gamer, is er vanaf een dergelijk moment niet veel uitleg meer nodig. Zeker als je weet dat het gaat om een sfeervol belevingsproduct van Bowers & Wilkins. Ik was erg enthousiast om de review aan te vatten, al had ik ook wel mijn bedenkingen. Omdat ik weet wat het is om een 5.1 systeem te hebben, en te ervaren, lag de lat al vrij hoog. In mijn perceptie, voor het reviewen, was het zo dat een soundbar dit niet volledig kan vervangen. Een soundbar kan wel proberen om het surround geluid te evenaren, maar niet genoeg om echt volledig ‘meegezogen’ te worden. Benieuwd wat Bowers & Wilkins voor mij in petto heeft met hun Panorama 3 die uitgerust is met o.a. Dolby Atmos.

Design

Bij het uitpakken van de soundbar viel meteen het gewicht op. Wat een ‘potige telg’ die Panorama 3. Als ik het zou moeten vergelijken, dan heeft het eenzelfde gewicht (ongeveer) als één van de vloerstaanders die ik heb. Volgens de specificaties heeft de Panorama 3 een gewicht van zo’n 6,5 kg (netto). Door een dergelijk gewicht, voelt hij erg robuust en stevig aan.

Qua ‘uiterlijk’ getuigt de Panorama 3 van een strak en slank ontwerp waarbij soberheid de ‘rode draad’ vormt. Zonder al te veel ‘hoekjes’ en ‘kantjes’ wat maakt dat een dergelijk exemplaar naadloos aansluit bij vrijwel elk interieur. Niet te opvallend, juist goed. Ook de zwarte afwerking helpt hierbij. Wat de ‘buitenkant’ betreft, heeft Bowers & Wilkins mij weten te imponeren. Helemaal top!

Connectiviteit

Iets wat voor mij erg belangrijk is: aansluitingen. Of beter gezegd: mogelijkheden hebben om verschillende types van ‘randapparatuur’ aan te sluiten. Helaas voor mij, kan de Panorama 3 hier niet aan voldoen. Met een HDMI eARC, Digital Audio In (Toslink) en RJ45 ethernet aansluiting is het toch wat aan de ‘magere kant’. Wat er tegelijkertijd voor zorgt dat je het model niet kan gebruiken voor allerlei ‘toepassingen’ (buiten je televisie om).

Uiteraard is eARC erg geschikt voor het doorsturen van tv-geluid, wat maakt dat je je nergens ‘zorgen’ over hoeft te maken (als we spreken over de communicatie tussen soundbar en televisie). Alle commando’s worden via je tv doorgestuurd (meer daarover in de volgende alinea genaamd bediening). Een absoluut pluspunt. Verder werd ik in de mogelijkheid gesteld om mijn PlayStation te connecteren via een optische ingang. Afhankelijk van wat je wil doen, kan er eenvoudig gewisseld worden tussen HDMI/optisch.

Bediening

Aangezien er minder mogelijkheden zijn omtrent connectiviteit, zijn er bijgevolg minder opties/commando’s nodig om alles te bedienen. In de vorige alinea spraken we over tv-commando’s die doorgestuurd worden naar de soundbar, wel: je kan heel gemakkelijk ‘aanleren’ om met de volumeknop van je bestaande afstandsbediening het geluidsniveau te regelen. Wat maakt dat een extra ‘remote’, specifiek voor de soundbar, overbodig wordt. Dat moeten ze wellicht ook gedacht hebben bij Bowers & Wilkins want bij levering ontvang je geen afstandsbediening. Misschien jammer voor sommigen, maar langs de andere kant: je hebt minder kans dat je de afstandsbedieningen verliest.

Connected zijn, het lijkt wel de trend van tegenwoordig. En zo is dat ook met de Bowers & Wilkins Panorama 3 want via de bijhorende applicatie kan alles eenvoudig ingesteld en bediend worden. Er is zelfs een ‘apart strookje’ aangebracht in het midden van de soundbar waarbij touch controls zijn toegevoegd. Deze zijn fijn afgelijnd en werken heel responsive, ideaal voor het wisselen tussen ingangen. Tevens geeft het glazen oppervlakte een premium indruk.

Streaming

Zelfs voor streaming ben je hier aan het ‘juiste adres’ want naast de compatibiliteit met Bowers & Wilkins’ eigen Music App, wordt er ondersteuning geboden voor Spotify Connect, AirPlay 2 en bluetooth. Een compatibiliteit met alle gangbare streamingdiensten zoals Deezer, TuneIn, SoundCloud, …? Check, dubbel check. Voor muziekliefhebbers die graag dat stapje verder willen gaan (qua geluidskwaliteit), kunnen kiezen voor TIDAL. Voor mij specifiek was de Spotify integratie erg geschikt aangezien dit zowat mijn ‘go to’ streamingdienst is.

Geluid

Tot zover mijn ‘kritische blik’ op de soundbar op vlak van design, connectiviteit, bediening en streaming. Benieuwd wat deze telg mij te bieden heeft op muzikaal vlak. Vol goede moed startte ik ‘muzikaal’. Een playlist op Spotify met mijn favoriete muziek, waar ik altijd naar luister, was het vertrekpunt. Vanaf de eerste noten werd ik aangenaam verrast, vooral als het gaat om detail. Op dit ‘elan’ ging de Panorama 3 verder. Goed om te vermelden: ik heb niet naar elektronische of klassieke muziek geluisterd, maar eerder naar muziek waar je de instrumenten goed kan horen. Lees: gitaren, drums, strijkers, … Wat klonken ze ontzettend goed. Zelfs als je het volume verder ‘opkrikt’. Ik kon de soundbar op geen enkele misstap betrappen. Een uitstekende klank vulde de woonkamer.

Vervolgens was het tijd om de soundbar te gebruiken waarvoor hij écht gemaakt is: het tv-geluid een boost geven, met een speciale focus op films. De Panorama 3 is volgens Bowers & Wilkins namelijk de bron van bioscoopgeluid. Helaas was het minder rooskleurig dan de productpagina ons liet geloven. Begrijp me zeker niet verkeerd: het geluid van je televisie krijgt een aanzienlijke upgrade, dat zeker. Maar als je echt wat ‘dieper’ gaat duiken in je collectie van films waarbij spectaculaire actiescènes afgewisseld worden met explosies en vice versa, dan kom je toch ‘bedrogen’ uit. Vooral in het laag is deze Panorama 3 niet wat je van Bowers & Wilkins zou verwachten. Voor een echte filmliefhebber zouden de lage tonen vermoedelijk niet voldoende zijn. Ondanks de Dolby Atmos integratie. 

Laat het met uitleggen: zoals eerder gezegd in deze review wordt dit model gekaderd als een ‘stand alone’ soundbar die geen extra apparatuur nodig heeft zoals subwoofers bijvoorbeeld. De Panorama 3 zou krachtig genoeg moeten zijn. Als producent moet je dan wel heel zelfverzekerd in de schoenen staan om dat te beweren, en ook in de praktijk te brengen. Zo zijn er bijvoorbeeld geen uitbreidingsmogelijkheden voor het model, zelfs niet in de verste verte. Het merk heeft natuurlijk hun Formation serie waar dat wel mogelijk is, maar daar heeft iemand met de Panorama 3 weinig boodschap aan.

Conclusie

En dan, dé hamvraag van deze review: kopen of niet? Laten we voorop stellen dat die keuze volledig aan jou is. In mijn geval is de Panorama 3 met glans geslaagd wat betreft muziekweergave. Op vlak van films zou ik oordelen dat de soundbar met de hakken over de sloot gaat, met name door de laagweergave die niet echt ‘immersive’ te noemen is. Bij films blijf ik op mijn honger zitten als het op actiescènes aankomt. Als echte filmliefhebber zal je wel een subwoofer missen.

Of mijn ‘perceptie’ omtrent een 5.1 systeem vs. soundbar, zoals gezegd tijdens de introductie, veranderd is na het reviewen? Heel eerlijk gezegd: niet echt. Ik blijf er (voorlopig) bij dat een soundbar geen 5.1 systeem kan vervangen. Belangrijk om te zeggen: het is de eerste keer dat ik een soundbar heb getest, wat maakt dat er nog heel wat andere mogelijkheden zijn om te ontdekken. Zowel binnen het assortiment van Bowers & Wilkins als dat van andere merken. Zo zou de Sonos Arc, of de Sonos Beam in combinatie met een subwoofer, wel een goed alternatief zijn. Al ben ik erg benieuwd naar het Formation portfolio. De soundbar ‘an sich’ is dus nog niet compleet verdwenen van mijn ‘review lijst’.

Voor wie ik deze soundbar zeker zou aanraden? Mensen die houden van een hoogwaardige geluidsweergave waarbij de focus net wat minder ligt op die echte home cinema ervaring. De Panorama 3 komt volgens mij het best tot zijn recht bij het luisteren naar muziek. Dat neemt niet weg dat de soundbar een uitstekende upgrade is voor de speakers van je tv. Ook kan deze telg een meerwaarde zijn voor muziek- en/of filmliefhebbers die weinig plaats hebben voor een grote installatie ‘neer te poten’.

Een belangstellende moet rekenen op een budget van 999 euro. Dat is stevig geprijsd maar in ‘termen’ van Bowers & Wilkins lijkt dat een goede prijs/kwaliteit verhouding te zijn. Het merk maakt immers kwaliteit en om daarvoor te zorgen, is heel wat R&D (Research & Development) nodig. Een prijs van afgerond 1.000 euro is geoorloofd. Wanneer je beslist om de Panorama 3 in huis te halen, krijg je waar voor je geld. Het is zijn geld waard.

Bowers & Wilkins Panorama 3

999 euro
8.3

PRESTATIES

8.0/10

FUNCTIONALITEIT

7.0/10

BOUWKWALITEIT

9.0/10

PRIJS/KWALITEIT

8.0/10

DESIGN

9.5/10

Pros

  • Zuivere geluidsweergave (ook bij hogere volumes)
  • HDMI eARC aansluiting
  • Goede bouwkwaliteit (robuust en stevig)
  • Ondersteuning voor de meest gangbare streamingplatformen
  • Compatibel met afstandsbediening van tv

Cons

  • Aparte afstandsbediening zou handig voor sommigen (app biedt anderzijds wel een goed alternatief)
  • Connectiviteit: extra aansluitingen zouden een meerwaarde zijn
  • Weergave bij films: er ontbreekt heel wat laag
Verkooppunten van het merk bowers-wilkins