2007, het jaar waarin Steve Jobs de eerste generatie iPhone presenteerde. Maar ook het jaar waarin Bowers & Wilkins de originele Zeppelin op de markt bracht. Dat iPod-dockingstation was een succes en werd geroemd voor het elegante design en destijds ongekende geluidskwaliteit binnen het segment. De Zeppelin Air variant werd in 2011 geïntroduceerd met Apple AirPlay, een eerste draadloze feature in het portfolio. Vier jaar later kwam de Zeppelin waarmee Bowers & Wilkins het streaming-tijdperk betrad. Weg was de beugel met het dockingstation voor je iPod/iPhone. Streamen kon nu additioneel via bluetooth of Spotify Connect. 

Anno 2021 krijgt de Zeppelin een vernieuwd uiterlijk, nieuwe versterkers, geüpdatete streaming features en ondersteuning voor Amazon Alexa. Is dat alles voldoende om de iconische status van de Zeppelin line-up eer aan te doen?

Design en bouwkwaliteit

Meer dan ooit is de nieuwste B&W Zeppelin een blikvanger. Verkrijgbaar in ‘Midnight Grey’ of ‘Pearl Grey’ maakt de speaker tegelijkertijd een imposante én elegante indruk. De voorzijde is één groot canvas in de vorm van een zeppelin dat lijkt te ‘zweven’ op een aluminium voet. Deze voet is stijlvol verlicht met daarboven het Bowers & Wilkins logo.

Bovenop vind je knoppen om het volume te regelen, nummers te pauzeren/overslaan en de microfoon (voor Amazon Alexa) te dempen. Ook is er een multifunctionele knop die standaard gebruikt kan worden om bluetooth verbindingen te maken, al kan je dat ook gewoon aan Alexa vragen. Aan de achterzijde vind je enkel een aansluiting voor voeding alsook een USB-C poort voor service. Er is geen AUX-ingang meer en dus kan je geen Chromecast Audio toevoegen. Optioneel is een muurbeugel verkrijgbaar om de Zeppelin permanent op te hangen.

Features

Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless Review luidsprekerBowers & Wilkins zet sinds enkele jaren sterk in op het ecosysteem rond haar Bowers & Wilkins Music App. Deze applicatie laat toe om ondersteunde apparaten (zoals o.a. de B&W Formation serie) te beheren, configureren én updaten. Ook kan je hiermee connecteren via streamingdiensten als Qobuz, Deezer en TIDAL met ondersteuning tot 24 bit/96 kHz. De app werkt vlot en de indeling is duidelijk.

Verder ondersteunt de Zeppelin Apple AirPlay 2 en Bluetooth 5.0 met AptX Adaptive. Gebruikers van het Amazon Alexa ecosysteem hebben met de Zeppelin een extra voordeel. Deze komt namelijk met Alexa ingebouwd. Een LED-balk in het logo geeft de status van Alexa weer. Vier microfoons zorgen voor effectieve communicatie, ook wanneer je muziek afspeelt. Weet dat Alexa geen Nederlands ondersteunt en je er Engels, Frans, Duits of één van de vijf andere talen tegen kan spreken. Eenmaal eraan gewend is het best handig om via spraakbediening naar het weer te vragen, timers en alarmen te zetten of je boodschappenlijstje aan te vullen. Toch is niet iedereen fan van smart speakers. Je kan overigens de microfoon dempen met een druk op de knop.

Benieuwd naar onze leuke review video die wij maakten van de Bowers & Wilkins Zeppelin?

Geluid

De persberichten van vorige versies verwezen graag naar de double dome tweeters, midrange luidspreker technologieën die werden ‘geleend’ uit de 800 Series Diamond of een tweemaal zo krachtige Digital Signal Processor (DSP). De persberichten van de nieuwste Zeppelin leggen een grotere focus op alle nieuwe smart en streaming features. 

Toch heeft het R&D (Research & Development) team van Bowers & Wilkins niet stilgezeten. Op papier lijkt er weinig muzikale vernieuwing en de nieuwe subwoofer is met 6 inch zelfs een halve inch kleiner dan die zijn voorganger. Het totale vermogen van de versterkers gaat dan weer van 150 Watt naar 240 Watt.

Het resultaat is een muzikale beleving die nog meeslepender is. We testten recent de B&W PI7 in-ears en net zoals bij dit exemplaar is de typische Bowers & Wilkins sound duidelijk aanwezig. Het laag gaat écht laag. Op lage volumes boost de DSP duidelijk de lage tonen om de Zeppelin warm te doen klinken. Het geluidsbeeld is dus gekleurd (en de meeste lezers onder jullie zullen daar (hopelijk) blij om zijn).

Lees ook


Bowers & Wilkins PI7 ReviewBowers & Wilkins PI7: Review

 


 

Draai het volume open en je merkt meteen de upgrade naar 240 Watt versterking. Het gemak waarmee de Zeppelin luid speelt is indrukwekkend. Je beseft vaak niet hoe luid je hem zet dankzij de finesse op vlak van hoge tonen. Hij moedigt aan tot een klein feestje met middentonen die mooi naar voor komen. Het creëert een dynamiek en energie waar je enthousiast van wordt. 

Een goede stereo-ervaring is moeilijk te bereiken met een apparaat van 1 meter breedte, zo ook met de Zeppelin. Voor de beste luisterervaring geef je hem voldoende ruimte in een grote kamer. Als liefhebber zal je er maar al te graag recht voor gaan staan om even te genieten.

Conclusie

Door de recente aanpassingen is de nieuwe B&W Zeppelin helemaal mee met zijn tijd. Anno 2022 krijg je de belangrijke smart en streaming features zoals Amazon Alexa, Bluetooth 5.0, Spotify Connect, AirPlay 2 en multiroom support. Ten opzichte van zijn voorganger werden de muzikale prestaties nog indrukwekkender. De kenmerkende Bowers & Wilkins sound is aanwezig en dankzij 240 Watt versterking vult de Zeppelin moeiteloos grote ruimtes met gecontroleerde bassen en zijdezachte hoge tonen.

Bowers & Wilkins vraagt 799 euro voor de Zeppelin. Wie zoekt, kan hem voor 100 euro minder vinden. Dat is 300 euro minder dan zowel de vergelijkbare B&W Formation Wedge als Naim Mu-so Qb 2. De Naim Mu-so 2 speelt nog steeds op een hoger niveau maar doet dat met bijna tweemaal het vermogen en voor het dubbele van de prijs. In dat ‘gezelschap’ lijkt de Zeppelin best betaalbaar.

Bowers & Wilkins Zeppelin

€799,-
8.4

Prestaties

9.0/10

Functionaliteiten

8.5/10

Prijs/Kwaliteit

7.5/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

8.0/10

Pros

  • Populaire streaming features
  • Amazon Alexa is ingebouwd
  • Elegant design
  • Kracht en dynamiek
  • Meeslepend geluid

Cons

  • Beperkt stereogeluid
  • Niet voor de purist
  • Geen analoge of digitale ingangen
Verkooppunten van het merk bowers-wilkins