Op vlak van revolutionaire geluidsbeleving, neemt Bowers & Wilkins al jaren de boventoon. Ongetwijfeld, dat staat als een paal boven water. Nu komt de gerenommeerde audiofabrikant op de proppen met de vierde generatie van hun befaamde 800-Serie Diamond. ‘s Werelds beste luidsprekerserie heeft een geheel nieuw industrieel ontwerp. Gecombineerd met een reeks van baanbrekende technologieën waardoor de lat, op vlak van pure geluidskwaliteit, nog hoger wordt gelegd. Dat belooft, Bowers & Wilkins kennende, weer heel wat moois te worden dat ten gehore gebracht zal worden. Al zal het wel nog even wachten zijn om dit met eigen ogen te aanschouwen want de spiksplinternieuwe 800-Serie Diamond zal pas vanaf 1 september wereldwijd verkrijgbaar worden.

Maar hoe verbeter je nu de meest succesvolle én iconische reeks van kwalitatief hoogwaardige speakers? Een vraag waar de ‘knapste koppen’ van SRE, de thuisbasis van het Bowers & Wilkins engineeringsteam, zich over heeft gebogen. Niet snel snel. Maar liefst zes jaar hebben ze zich bezig gehouden met de 800-Serie Diamond die ondertussen al aan zijn vierde generatie toe is. Van doorontwikkeling gesproken.

Bowers & Wilkins 800-Serie D4

Er worden individuele verbeteringen van elk onderdeel verenigd met nieuwe en innovatieve technologie die de fundamentele basisprincipes van een conventionele luidspreker-driver opnieuw vormgeeft. Door deze ‘magic match’ is de unieke en revolutionaire Biomimetic Suspension ontstaan.

Het 800-Serie Diamond portfolio omvat wederom zeven modellen. Beginnen? Dat doet B&W steevast met de tweeweg 805 D4 statief-luidspreker. Daarboven verschijnt een reeks van drieweg vloerstaande modellen waaronder de 804 D4, 803 D4 en 802 D4. Met de lancering van de 801 D4, ter vervanging van de bestaande 800 D3, weet Bowers & Wilkins opnieuw een iconische naam in het portfolio neer te zetten. En als kers op de fraaie, ‘muzikale taart’: de HTM81 D4 en HTM82 D4. Een paar hoogwaardige center speakers completeren de reeks voor thuisbioscoopgebruik.

“Elk nieuw model in de serie combineert honderden detailverbeteringen met geheel nieuwe technologieën om zo de meest transparante, gedetailleerde en natuurlijk klinkende serie luidsprekers te creëren die Bowers & Wilkins ooit heeft geproduceerd.”

Bowers & Wilkins 800-Serie D4Laten we starten met het ‘geraffineerde ontwerp’ waarbij verfijning, elegante afmetingen en hoogwaardige details hand in gaan met elkaar. Hierdoor ontpopt de 800-Serie Diamond zich tot de meest premium serie ooit. Een eerste verandering die niet onopgemerkt blijft bij deze next-gen 800-Serie Diamond: de toevoeging van een vierde ‘kleur’. Deze serie bevat nu een Satin Walnut afwerking. Naast de bestaande selectie van Gloss Black, White en Satin Rosenut. Niet onaardig.

Als volgende: de aanzienlijk verbeterde behuizing in elk stereomodel met een geheel nieuw bovendeel van stijf, gegoten aluminium. Ter vervanging van de vorige houten versie voor nog meer stijfheid. Een extra luxueus tintje wordt gegeven aan het profiel van het aluminium bovenblad met een zogenaamde ‘Leather by Connolly-afwerking’. In zwart voor donkere behuizingen (Gloss Black, Satin Rosenut) en lichtgrijs voor de lichter gekleurde behuizingen (White, Satin Walnut).

Lees ook


Bowers & Wilkins CDA-16Bowers & Wilkins CDA-16: eindversteker met maar liefst 16 kanalen

 


 

Maar daarnaast mogen ook nieuwe technologieën niet ontbreken. Zo is er bijvoorbeeld de Continuum Cone van composietmateriaal. Deze staat nu al bekend om zijn open, transparante en neutrale prestaties. Dat is het resultaat van een acht jaar durend onderzoeksprogramma. Het wordt zowel voor de middentonen als lage tonen gebruikt. Als midrange driver in de vloerstaande luidsprekers van Bowers & Wilkins wordt hij altijd gecombineerd met de Fixed Suspension Transducer (FSTTM) midrange-technologie. Deze vermijdt zorgvuldig de kleuring die traditionele conusranden met zich kunnen mee brengen.

De twee voordelen van Continuum en FST worden nu gecombineerd met een geheel nieuwe ontwikkeling die het andere belangrijke element van de normale werking van een driver transformeert: de stoffen spider. Gedurende tientallen jaren van voortdurende ontwikkeling op bijna alle gebieden van luidsprekerontwerp is de stoffen spider, een belangrijk element in de driver van elke conventionele luidspreker, grotendeels onveranderd gebleven. Tot nu.

Met een minimalistisch composiet suspensiesysteem wordt de Biomimetic Suspension ten berde gebracht. Als het ware een revolutie in de midrange conusprestaties. De ongewenste luchtdruk, ook wel geluid genoemd, die een conventionele stoffen spider kan genereren, wordt sterk verminderd. Tevens worden de onvoorspelbare, niet-lineaire effecten ervan weggenomen. Dit zorgt voor een ongekend transparant en realistisch midrange-resultaat. Aldus Bowers & Wilkins.

Benieuwd naar alle modellen die zich situeren binnen deze beloftevolle 800-Serie Diamond van de vierde generatie? Hieronder een kort overzicht:

 • Bowers & Wilkins 801 D4: Deze staat synoniem aan het topmodel. Een luidspreker die naar eigen zeggen de norm wordt voor andere high-end ontwerpen in de komende jaren.
 • Bowers & Wilkins 802 D4: Dit exemplaar staat garant voor geweldige prestaties en heeft dezelfde afmetingen als het topmodel. Het bevat ook dezelfde 6in FST midrange-conus.
 • Bowers & Wilkins 803 D4: Een speaker met een elegant geproportioneerde ‘kop’ die de voordelen van een luidspreker met ‘kop’ breder toegankelijk maakt.
 • Bowers & Wilkins 804 D4: De staande 804 D4 heeft een traditionelere esthetiek in vergelijking met zijn ‘broertjes’ die een turbinekop hebben. Hij springt eruit dankzij zijn stijve en gebogen behuizing.
 • Bowers & Wilkins 805 D4: Dit zou volgens Bowers & Wilkins de perfecte keuze zijn voor jou als audiofiel indien je de voorkeur geeft aan een kleinere staande luidspreker. Hij is perfect afgesteld én uiterst nauwkeurig.
 • Bowers & Wilkins HTM81 D4: Kort door de bocht betreft dit een krachtige drieweg center speaker met 6in FST midrange. Geschikt voor gebruik met de 802 D4 en 801 D4.
 • Bowers & Wilkins HTM82 D4: Ook dit model omvat een center luidspreker met 5in FST midrange. Geschikt voor gebruik met de 803 D4 en 804 D4.

Natuurlijk valt er nog veel meer moois te ontdekken over al deze speakers. Heel binnenkort te beluisteren in een vakhandel uit jouw buurt. Bowers & Wilkins voegt er nog aan toe dat de nieuwe 800-Serie Diamond, die vanaf 1 september wereldwijd verkrijgbaar is, de beste luidsprekerserie is die ze ooit gemaakt hebben.

Nieuwsgierig naar wat de adviesprijzen zijn? Je ontdekt ze hieronder:

 • Bowers & Wilkins 801 D4: €35.000,-
 • Bowers & Wilkins 802 D4: €26.000,-
 • Bowers & Wilkins 803 D4: €20.000,-
 • Bowers & Wilkins 804 D4: €12.500,-
 • Bowers & Wilkins 805 D4: €8.000,-
 • Bowers & Wilkins HTM81 D4: €7.500,-
 • Bowers & Wilkins HTM82 D4: €5.500,-

Aanvullend zijn er ook twee stands beschikbaar. De FS-805 D4 (€1.200,-) en FS-HTM D4 (€800,-). Respectievelijk een nieuwe vloerstandaard en center standaard.

Verkooppunten van het merk bowers-wilkins