Denon, gekend van onder andere hun hifi- en dj-apparatuur, komt nu voor het eerst op de proppen met oortjes. Een beetje vreemd misschien dat ze zich zo laat op deze reeds goed gevulde markt gooien. Denon moet dus wel overtuigd zijn dat ze een zeer goed product hebben. Het zal ook belangrijk zijn om zich duidelijk te gaan onderscheiden van de rest. Je kan deze in-ears enkel kopen via de website van Denon. Ze zijn niet verkrijgbaar via webshops van bijvoorbeeld Coolblue, Bol, Amazon, … waardoor vergelijken met andere merken niet via deze weg mogelijk is. Dus is het voor merken als Denon én geïnteresseerde kopers goed dat er online platformen bestaan zoals AV2D waarin wij jullie alvast informeren. Nieuwsgierig naar onze opinie over de Denon AH-C830NCW in-ears?
In feite komen ze met 2 True Wireless varianten namelijk de AH-C630W en AH-C830NCW waarvan de laatste, zoals de letters NC aanduiden, Noise Cancelling heeft. Met een adviesverkoopprijs van respectievelijk 99 euro en 159 euro plaatst Denon deze exemplaren ergens in het midden van de volledige ‘in-ear markt.
Heel opmerkelijk is dat Denon afziet van een app. Er is geen mogelijkheid voor onder andere het aanpassen van EQ-curves, updates omtrent de firmware worden niet ondersteund, er is geen keuze tussen verschillende bedieningsfuncties, … Gewoon, recht uit de doos, de oren in en muziek luisteren zoals de ‘Sound Master’ van Denon ze getuned heeft. Als je dit als producent van hoogwaardige belevingsproducten allemaal durft te zeggen, moet je echt overtuigd zijn van de technische kwaliteiten die de in-ears rijk zijn. In deze review zullen we de AH-C830NCW in-ears overlopen qua design, mogelijkheden én ‘sound’.
Design: een ‘stevig lichtgewicht’, maar niet origineel
Het geheel wordt door Denon geleverd in een stevig kartonnen doosje. Hierin zit een USB-C laadkabel opgerold en samengehouden met een velcrobandje, de oplaadcase, 3 paar siliconen oordopjes met verschillende maten (10 mm, 12 mm en 14 mm), de in-ears zelf natuurlijk, een snelstartgids en een garantie- en veiligheidsinstructieboekje.
De snelstartgids in het Engels, Duits of Frans bevat duidelijke afbeeldingen en de tekst heeft een voldoende groot lettertype. De tekst is zwart en staat op een witte achtergrond zodat het goed leesbaar is. Wil je de Nederlandstalige versie? Dan zal je een QR-code in de gids moeten scannen. De bijgevoegde papieren snelstartgids heb je in 5 minuten doorgenomen. Hierna zou de AH-C830NCW geen geheimen meer voor je mogen hebben. Je gaat af en toe toch wel eens de uitgebreidere versie moeten raadplegen die toegankelijk is via de QR-code.
Hierbij wil ik kort even vermelden dat het belangrijk is om de juiste grootte van siliconen dopjes in de oortjes te plaatsen. Ten eerste om er voor te zorgen dat ze niet uit je oren glijden, zowel niet tijdens het sporten of in een plotse regenbui. Ten tweede zorgt een goede afdichting van de gehoorgang voor een betere muziekweergave. Tevens bevordert het de Noise Cancelling indien ingeschakeld.
Qua ontwerp kan je bijna zeggen dat men bij Denon weinig moeite heeft gedaan om origineel te zijn. Zowel wat de laadcase betreft, als de vorm van in-ears. Oortjes en doosje zullen zeker niet opvallen wanneer deze uitgestald staan tussen modellen van concurrerende merken. Zwart of wit: dat zijn de enige kleurvariaties de beschikbaar zijn. Voor trendy, modieuze (jonge)lui is dat weinig keuze. Denon blijft in deze erg klassiek: no nonsense, no risk. Ik vind het gewaagd.
De oplaadcase van de AH-C830NCW heeft 3 functies: beschermen, transporteren en laden. De vorm is ovaal (58 mm lang, 30 mm breed en 46 mm hoog) met een vlakke onderzijde en afgeschuinde bovenkant. Het heeft een gewicht van 43 gram. Het geheel past dus vlot in jas of broekzak en blijft stabiel rechtop staan. Aan de achterzijde bevindt zich de USB-C ingang. Rechts, naast die aansluiting, is er een multifunctioneel knopje. Dit knopje heeft dezelfde kleur als het doosje maar is, en gelukkig voor mensen met zichtbeperking, toch voelbaar.
Lees ook
Als je het ‘dekseltje’ opent, voel je dat er in het scharnier een veertje verwerkt zit. Hierdoor klapt de case vlot open en blijft deze ook goed staan in zijn geopende positie. Tegelijkertijd werkt dat goed in de omgekeerde richting bij het dichtklappen en dicht houden. Het scharnier is stevig en zorgt dat het dekseltje geen kans krijgt om zelfs een beetje schuin te staan. Bij het openen zal er aan voorzijde een LED-lampje oplichten: rood voor een lage batterijspanning en groen voor een batterijniveau hoger dan 20%. Tijdens het laden zal dat ‘lampje’ langzaam aan en uit gaan. Het volledig opladen van de laadcase duurt 2 uur.
Normaal gezien ga je de ‘charging case’ zo openen dat het dekseltje van je wegklapt. Als je heel goed kijkt, zie je links een hele kleine ‘L’ en rechts een hele kleine ‘R’ staan. Volgens mij overbodig en voor slechtzienden totaal nutteloos. Als je de oortjes uit het doosje wil halen, voel je een lichte weerstand. Ze worden namelijk magnetisch tegengehouden. Plaats de laadcase ondersteboven indien geopend, ze zullen er niet uitvallen. Bij de meeste merken vinden we 2 vormen van in-ears terug: ofwel de ‘knopvorm’ of de ‘stokvorm’. Denon heeft voor zijn AH-C830NCW enkel gekozen voor een earstick-model.
De earsticks zijn gemaakt van een hard, glanzend kunststof waarbij de uiteinden een zilvere kleur hebben. Aan de binnenzijde, waar de dopjes zitten, is het materiaal (kunststof) dof van uiterlijk met een hele kleine letter L of R. Gebruik je ze voor het eerst? Dan zal je een beschermfolie van het glanzend oppervlak moeten verwijderen. De earsticks zijn niet voorzien van een LED-indicatie die bijvoorbeeld de lading of bluetooth-connectie zou kunnen aangeven.
De AH-C830NCW blijft door de combinatie van siliconen dopjes en een gewicht van 5,4 gram goed én aangenaam in het oor zitten. De in-ears hebben een IPX4-classificatie. Zo kan de gebruiker muziek luisteren tijdens een flinke regenbui of het sporten. Perfect als je bijvoorbeeld stevig aan het zweten bent tijdens een workout.
No app, what else?!
Aangezien er geen app is om te installeren op je smartphone, zal de gebruiker het moeten doen met de ingebouwde opties. We starten met de oplaadcase. Volledig opgeladen zorgt deze ervoor dat je de AH-C830NCW maximaal 24 uur kan gebruiken. De oortjes zelf blijven max. 6 uur en min. 4 uur en 20 minuten actief. Afhankelijk van het al dan niet activeren van Noise Cancelling en het ingestelde volume. Met de laaddoos kan je ze 3 keer terug opladen. Zoals gezegd zit aan de achterzijde een voelbaar multifunctioneel knopje. Multifunctioneel wil zeggen dat je het batterijniveau kan controleren, de bluetooth verbinding (versie 5.0) herstellen of resetten naar fabrieksinstellingen. Bij dat resetten stel ik me wel vragen naar het nut ervan vermits je eigenlijk niets kan wijzigen. Het openen en sluiten van het deksel activeert de in-ears en geeft een indicatie van het batterijniveau (rood of groen LED-lichtje).
Er is geen indicatie op het linker- of rechteroortje zelf aanwezig. Er wordt ook geen melding weergegeven in de vorm van een ‘geluidje’. Gedaan is gedaan, doosje in en laden. Zolang de case aan het laden is, is het niet mogelijk om verbinding te maken via bluetooth. Volgens de Nederlandstalige handleiding zou het batterijpercentage van de Denon AH-C830NCW zichtbaar moeten zijn op je smartphone maar dat heb ik niet gevonden.
Je kan beide in-ears gebruiken voor een stereoweergave of 1 oortje gebruiken waarbij de weergave automatisch overschakelt naar mono. Omgekeerd kan dat ook: van mono naar stereo. Het terug activeren en synchroniseren met betrekking tot de twee earbud gaat vlot. Maar… wil je mono luisteren? Dan moet dat via het rechteroortje gebeuren. Heb je enkel het linkeroortje in? Dan kan je handsfree bellen maar geen muziek luisteren.
Dat hangt samen met de toegewezen aanraakbediening van het linker- en rechteroortje. Rechts bedien je met 1, 2 of 3 tikken de afspeelmogelijkheden (waaronder play/pauze, vorige/volgende) of activeer je een spraakassistent (Siri of Google Assistent). Met 1, 2 of 3 tikken op het linkeroortje maak je de keuze om Noise Cancelling te activeren, omgevingsgeluiden deels door te laten of Noise Cancelling volledig uit te schakelen. Dat wordt telkens met 1 specifiek ‘toontje’ bevestigd.Â
Telefoongesprekken accepteren, afsluiten, zelf bellen, iemand in wacht zetten, de microfoon dempen of een gesprek negeren kan allemaal via beide in-ears gebeuren. Je moet alleen kunnen onthouden wanneer je moet tikken (dubbele tik, tik en 2 seconden houden, tik en 5 seconden houden). Samen met de muziekbediening, Noise Cancelling en spraakassistent zijn het nogal veel commando’s. Op die manier zal misschien niet iedereen er in slagen om al dat ‘getik’ en blijven aanraken uit elkaar te houden.
Denon Sound Master getunede muziekweergave
Vermits er geen app is, is het dus totaal onmogelijk om de geluidsweergave in te stellen op basis van je eigen voorkeuren. Het volume is enkel te wijzigen via je smartphone (of het verbonden apparaat). Je gaat het dus moeten doen met een ‘geluidskleur’ die samengesteld is door een Denon Sound Master. Via deze link krijg je een introductie te zien over de Denon Sound Tuning.
We kennen Denon als een merk met een goede reputatie op vlak van hifi en de AH-C830NVW lost, qua geluidskwaliteit, die verwachting in. Denon heeft gekozen voor een ovale driver (luidspreker) van 10 mm op 11 mm. Daarmee zou je een stevige, ‘punch’ bas verwachten. Toch klinkt de bas aanvankelijk wat dun maar na langer geluisterd te hebben past die bas wel beter bij vocalen en hogere instrumenten. De oortjes geven de muziek betrekkelijk ruimtelijk weer waardoor instrumenten wat losser van elkaar staan. Dat maakt, wat ons betreft, de Denon AH-C830NW net iets meer geschikt voor fans van rock, jazz en zelfs klassiek. Techno en House ‘lovers’ komen hier minder tot hun recht.
De Noise Cancelling van Denon verrast me wel. In een omgeving met weinig lawaai leek deze niet zoveel te doen. In een cafetaria waar het luidruchtig was, wachtend op sportende kinderen en schrijvend aan deze review, bleken de in-ears toch vrij effectief. Het is geen totale stilte, wat sowieso moeilijk is bij oortjes, maar het lawaai wordt wel heel goed onderdrukt. Op dit vlak presteert de Denon AH-C830NCW zeer goed.
Duim omhoog ook voor de Transparency modus. Die laat stemmen betrekkelijk natuurlijk en verstaanbaar door, zonder dat andere storende geluiden versterkt worden. De twee microfoons per in-ear die nodig zijn voor de Noise Cancelling gebruik je eveneens als je telefoneert. De handleiding stelt dat je door twee keer snel te tikken een oproep kunt aannemen. In de praktijk lukte dat niet altijd even vlot. Dat geldt ook voor het tikken om een spraakassistent te activeren. Gesprekspartners gaven wel aan dat de verstaanbaarheid goed was. Ook als ik buiten in de wind en regen telefoneerde.
Conclusie
Denon heeft een gok gewaagd door zo laat op het, reeds goed gevulde, marktsegment van draadloze in-ears te introduceren. Door het ontbreken van een applicatie beperkt Denon zichzelf in bedieningsmogelijkheden. Tegelijkertijd vergroot het de variëteit van aanrakingen om de Denon AH-C830NW te bedienen.
Met enkel een zwarte en witte uitvoering ga je modieuze, trendy kopers moeilijker bereiken en nog minder door de oortjes enkel aan te bieden op de eigen website. Klankmatig produceren deze exemplaren wel een sound die meer ‘hifi’ te noemen is met iets meer ruimtelijkheid en detail. Goed voor rock, jazz en klassiek. Minder voor techno, house of pop waarbij toch meer ‘punch’ van de bas verwacht wordt.Â
De Noise Cancelling is efficiënt. Telefoneren verloopt wat moeilijk, de verstaanbaarheid van jezelf en gesprekspartner is in alle omstandigheden goed. Qua batterijduur presteert de AH-C830NCW goed met een maximum van 6 uur gemiddeld. De AH-C830NCW blijft met een adviesprijs van 159 euro ver onder de draadloze Noise Cancelling oortjes van concurrerende merken (lees: Apple AirPods Pro, Bose QuietComfort Earbuds, …). Maar bij JBL vind je wel een perfect alternatief voor slechts €79.
Denon AH-C830NCW
159 euroPros
- Degelijk gebouwd
- Certificering volgens IPX4
- Begrensd maximum geluidsvolume
- Eerder hifi-sound
- Goede Noise Cancelling
Cons
- Het design springt er niet echt uit
- Een complexe bediening en geen EQ (door het ontbreken van een app)
- Indicatie van het batterijniveau op de in-ears zelf ontbreekt
- Adviesprijs
- Prestatie van de batterij