Als onderdeel van de Sound United groep die ook merken als Denon, Classe, Polk en zeer recentelijk ook het Britse icoon B&W onder haar vleugels heeft, focust Marantz zich vooral op het premium segment. Historisch gezien hebben ze daar een sterke prĂ©sence met producten zoals de legendarische PM-14 en de voortlevende erfenis van een master tinkerer als Ken Ishiwata. Deze SR7015 voegt de laatste nieuwigheden toe aan hun surround versterker lijn in een rijtje van geĂ¼pdate surround versterkers gaande van de SR5015 tot de SR8015.

Technologie en installatie

Een nieuwe generatie surround versterkers staat voornamelijk garant voor de ondersteuning van nieuwe audio, video en nu ook gaming functies. Vermits fabrikanten hun producten willen blijven verkopen is het nodig om steeds aanpassingen, verbeteringen en uitbreidingen te blijven doen. Versterkers en TV’s moeten dan natuurlijk ook wel volgen en niet enkel functioneel zijn maar liefst ook financieel behapbaar. Dat die aanpassingen niet altijd in de praktijk zichtbaar of hoorbaar zijn, 8K is daar een mooi voorbeeld. Het heeft veel meer te maken met marketing dan met beeldverbetering, maar firma’s moeten wel mee op de kar springen om klanten te blijven lokken.Het gevolg is wel dat het louter opsommen van de features al zowat een volledige review lengte kost.

De Marantz SR7015 is, samen met zijn broertjes, nieuw in het Marantz multichannel receiver gamma en biedt ondersteuning voor HDMI 2.1 en dus 8K/60Hz en 4K/120Hz, op dit moment voornamelijk belangrijk in de gaming wereld waar de nieuwe consoles van Sony en Microsoft dit ondersteunen. Ook Auto Low Latency Mode en Variable Refresh Rate, worden dus ondersteund.  Liefst 9 eindversterkers (125 Watt/8Ohm per stuk), nog aangevuld met 2 subwoofer uitgangen en nog 2 enkel voorversterkte kanalen, staan ter beschikking van de consument. Die kanalen kunnen op verschillende manieren gebruikt worden trouwens : van 2.0 over 5.1 tot 7.2.4, 9.2 en dus zelfs 11.2 met een extra 2 kanaals eindversterker. En dit dan ook nog eens in een multizone omgeving met 3 zones. Ondersteunde formaten zijn uiteraard voltallig : Dolby Atmos, Dolby Atmos Height Virtualization Technology, DTS:X en DTS Virtual:X, IMAX Enhanced en Auro-3D worden allemaal in de specificaties vermeld. Qua HDR ondersteuning zitten HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision, 4:4:4 kleurresolutie en BT.2020, evenals Dynamic HDR in de versterker. En dat zijn dan de grootste aanpassingen aan het toestel in vergelijking met zijn voorganger SR7013.

8 HDMI ingangen waarvan 1 aan de voorzijde en allemaal geschikt voor UHD/4K en 1 extra voor 8K verzorgen het videogedeelte, terwijl er twee 8K uitgangen zijn in de hoofdzone en een 4K uitgang voor zone 2. Een ietwat vreemde keuze is het wel om maar 1 8K ingang en 2 8K uitgangen te voorzien. Het omgekeerde zou veel logischer zijn. 8K is op dit moment trouwens nog heel erg duur : een compatibel scherm kost duizenden euro’s en content is nog niet te vinden. Een doorbraak van HDMI 2.1 features zal deze keer waarschijnlijk eerder in het kamp van gaming moeten gezocht worden. Maar dit heeft dan weer te maken met de grote hoeveelheid data die van de ingang naar de uitgang moeten worden gestuurd. Bij meerdere 8K-HDMI-ingangen die verder van de uitgang zijn verwijderd kan dit problemen opleveren. Bovendien kan het bronmateriaal vanuit alle andere ingangen wel worden opgeschaald naar 8K-kwaliteit.

Deze versterker ondersteunt uiteraard ook netwerk playback van zowel eigen content via DLNA als internet radio. Via HEOS kunnen zowat alle streamingdiensten geconnecteerd worden. HEOS maakt het trouwens ook mogelijk om geschikte draadloze speakers in een multizone omgeving te bedienen. 

Moderne toestellen zullen veelal via HDMI of via het netwerk aangesloten worden, Draadloze aansluiting wordt uiteraard ook ondersteund : Wifi, Bluetooth en AirPlay 2 zijn voorzien. Maar ook zowat alle legacy aansluitingen zijn nog aanwezig, tot en met composiet video. Ook zijn er analoge 7.1 inputs bij bijvoorbeeld  een CD-speler, zowat het enige onderscheid met zijn ietwat incestueuze verwant bij Denon, de AVRX4700H die verschilt qua versterking van de SR7015. Andere filosofie, Marantz gebruikt bijvoorbeeld hun eigen HDAM als opamp terwijl Denon normale opamps gebruikt. Een speciale vermelding verdient de phono ingang waarop je een draaitafel kan aansluiten.

In de praktijk

De Marantz is gewoontegetrouw perfect afgewerkt. De grote klep aan de voorzijde verbergt naast een extra set inputs een vrij groot display, zeker nuttig bij aanpassingen zonder TV GUI. De afstandsbediening vergt enige gewenning. Dat kan ook moeilijk anders gezien de enorme hoeveelheid functies. Het verstoppen van de hoofdtelefoonaansluiting achter de klep betekent wel dat die erg veel moet openstaan, althans bij mij thuis en in deze Covid-19 tijden. In stilte muziek beluisteren of gamen is belangrijk als de rest van het gezin een thuiskantoor heeft.

Ben jij benieuwd naar het design van deze leuke AV-receiver? Ontdek dan zeker eens deze sfeervolle video wij maakte van de Marantz SR7015.

Enige spierkracht is wel vereist om de potige versterker uit de doos en op het Hifi rack te takelen. De knaap is ook 19 cm hoog en vereist de nodige koelruimte. Die 19 cm blijkt nodig om alle aansluitingen weg te werken.  De achterzijde van het toestel is dan ook indrukwekkend volgestouwd met aansluitingen. De SR8015 is wat dat betreft nog een maatje erger natuurlijk, maar beloont dat met een audiofiele toroĂ¯dale transformator.

Vermits mijn huidige speakeropstelling zich beperkt tot een 7.0 systeem, is dat waarop de rest van de review gebaseerd is.

Het nieuwe toestel in gebruik nemen is een ervaring op zich. Een uitstekende setup GUI loodst je door de voornaamste installatie onderdelen. Zo wordt ook nu, net als bij de SR7013 en zelfs de SR7011, het Audyssey MultiEQ XT32 systeem gebruikt om de speakers individueel te kalibreren naar gelang de luisterruimte. De hier gebruikte applicatie liet toe om op een kwartiertje de luidsprekers in te regelen door simpele instructies op te volgen met de meegeleverde meetmicrofoon. Je kan het resultaat naderhand makkelijk controleren door de correctie in of uit te schakelen. Dan blijkt snel de meerwaarde van zo’n systeem.

Nieuw is dat je bij de SR7015 zelfs twee configuraties kunt opslaan. Bijvoorbeeld eentje wanneer je op een tv kijkt (overdag) en eentje waarbij je het beamerscherm uit laat rollen en de gordijnen gesloten zijn (filmavond). De akoestiek veranderd dan, dus een tweede meting komt dan van pas. Je kunt zelf binnen luttele seconden wisselen tussen deze Audyssey configuraties.

Marantz zweert al 25 jaar bij hun HDAM modules en dat is niet voor niks. In Pure Direct stereo modus valt snel de typische warme Marantz klankkleur op. Een bekende klank vermits ik jarenlang een Marantz versterker als referentie heb gebruikt. Schakelen naar Multi-Channel Stereo, de bron blijft uiteraard stereo, maar het geluid wordt nu door alle speakers in de kamer geprojecteerd, toont dat de Marantz SR7015 een zeer geloofwaardige simulatie van multikanaals kan produceren. Het is misschien niet helemaal echt, maar het is vol en hoogst aangenaam. Stereo met een boob-job.

Maar echte multichannel is natuurlijk nog beter. Ik blijf een SACD liefhebber en een stilaan archaĂ¯sche Denon 2200 levert hiertoe via 5.1 analoog de muziek aan de Marantz SR7011. De meerwaarde tegenover Stereo is frappant, zij het dat fysieke plaatsing van een goede set multikanaal speakers niet altijd even vanzelfsprekend is. 

Uiteraard is ook netwerk audio beschikbaar. Het is zelfs zo dat er geen fysieke tuner sectie meer in het toestel zit en radio dus steeds via het netwerk moet gezocht worden. Tot zover het concept receiver. De HEOS app is een uitgerijpte app die allerlei netwerkdiensten in zich verenigt. Daarenboven kan HEOS ook inputs van de receiver schakelen. Voor complexere functies is er integratie met de standaard AVR app van Marantz voorzien. Mijn ondertussen redelijk uitgebreide muziekverzameling staat in CD kwaliteit ter beschikking via DLNA vanaf een Synology NAS. Daarbij ook heel wat 24 bit nummers. Het kwaliteitsverschil met standaard CD is opmerkelijk. De Marantz SR7015 bleek in staat om zonder enig probleem om te gaan met al wat ik hem toebedeelde : WAV, FLAC, HiRes FLAC tot 192 kbps : alles werd vlekkeloos tot bij de luidsprekers gebracht. TIDAL bijvoorbeeld brengt die kwalitatief gesamplede muziek ook via het internet naar jou thuis trouwens. De Marantz maakt snel komaf met de standaard MP3 van starter en free abonnementen op streaming diensten. Verwenning leidt tot gewenning.

Audio is Marantz’ sterke punt. De SR7015 toont dat ook aan. De warme, volle “sound” van Marantz sijpelt, zeker met een tweekanaals bron, duidelijk door. Ook in strikte stereo modus, of beter nog Pure Direct, wordt een breed podium afgebeeld, met duidelijke plaatsing van zang en instrumenten. Maar het is een beetje zonde om al die processor power links te laten liggen. In Multikanaals mode, echt of gesimuleerd, wordt het feest een heel stuk groter en voel je je Ă©cht middenin de party. Je boet een beetje in aan de fijnere nuances in hoog en mid, maar dat wordt meer dan gecompenseerd door de ruimtelijkheid. En daar is niks mis mee. Surround receivers zijn niet zozeer getarget naar de purist, maar eerder naar het publiek dat geen probleem heeft met Augmented Reality. En de Marantz levert die ervaring absoluut. Er is meer dan voldoende power aanwezig om, ook met minder gevoelige speakers, meer dan realistische geluidsniveaus te bereiken trouwens.

Als je beeld en geluid mengt komt een surround versterker pas echt tot zijn recht. Een Samsung UBD-8500 4K speler levert UHD beelden aan en een UE55KS7000 4K-TV zet ze in de kamer. Planet Earth II UHD Bluray blijft hier mijn referentie. De zowat onsterfelijke David Attenborough begeleidt je langs de laatste restjes pseudo-ongerepte natuur die onze wereld nog rijk is. De DTS-HD-Master track steelt hier niet de show, maar laat je wel beseffen hoe belangrijk omgevingsgeluid is bij zo’n productie. Zonder goede audio blijf je altijd toeschouwer, het zijn de details in de soundtrack die je deelnemer maken aan het gebeuren. Maar ook streaming platformen leveren tegenwoordig vlot 4K content tot bij je thuis. De eARC compatibele connectie tussen scherm en versterker zorgt voor een vlekkeloze audio ervaring, ook bij Dolby Atmos en DTS:X. Voorlopig kan ik dat laatste echter niet testen.

De belangrijkste toevoeging aan het video palet van de laatste jaren is volgens mij trouwens niet 4K of 8K, maar wel HDR in al zijn vormen. Deze contrast verbeterende techniek heeft veel meer visuele impact dan het toevoegen van pixels op afstanden waar je die toch niet meer kan onderscheiden. Streaming platformen zoals Netflix bieden al veel content aan waarin van HDR gebruikt wordt gemaakt. De Marantz SR7015 geeft hier ondersteuning voor zelfs de laatste versies.

Conclusie

Marantz blijft op het niveau van het aanleveren van de allerlaatste features goed bij de les. De 9 versterkte kanalen kunnen flexibel worden ingezet, het aantal ondersteunde formaten is fenomenaal, alle denkbare aansluitingen zijn aanwezig. Audio blijft Marantz en is dan ook top. Highlights zijn het uitmuntende speaker kalibratiesysteem, de eenvoud van de installatie en de audio kwaliteit. Of het al tijd is voor 8K en HDMI 2.1 valt nog te bezien, maar als je op zoek bent naar een nieuwe surround versterker die de allerlaatste snufjes aankan, zit je goed met de SR7015.

Richtprijs

Marantz SR7015 : 1.699 euro

Marantz SR7015

1.699,- euro
8.3

Prestaties

8.0/10

Functionaliteit

8.5/10

Prijs/Kwaliteit

8.5/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

8.0/10

Pros

  • Het Zwitserse zakmes der surround versterkers
  • Heel gebruiksvriendelijk
  • Warme Marantz sound

Cons

  • Een snel evoluerende markt maakt features snel verouderd
  • Hoofdtelefoonaansluiting achter de klep
Verkooppunten van het merk marantz