Kwalitatief hoogstaand geluid en een eenvoud gaan niet altijd hand in hand. De wirwar aan kabels en overmaat aan componenten zijn moeilijk te verzoenen met een modern, minimalistisch interieur. Dynaudio scoort al jaren met de draadloze Xeo luidsprekers en nu is er een alternatief van dat ander Deens audiomerk: Dali.

Dali noemt haar draadloze luidsprekers Callisto, naar een jonge schoonheid uit de Griekse mythologie. De serie bestaat uit de Callisto 2 C (boekenplankspeakers), de Callisto 6 C (vloerstaanders) en de Sound Hub (draadloze streamer). De vloerstaanders doen het met een extra woofer voor lage tonen en een groter kastvolume. Wij zochten uit of dit in combinatie met de Sound Hub het ultieme draadloze Hi-Fi systeem is.

Design & bouwkwaliteit

Dali levert de Callisto’s in twee verschillende kleuren. De mat-witte afwerking valt op de meeste huiskamers terwijl de as-zwarte kleur met houdafwerking op de zijden een klassiekere look heeft die met de meeste huiskamerstijlen valt te combineren. Zowel qua look als feel laten de Callisto’s een degelijke indruk na, zoals dat een premium product betaamd.

Dali Callisto 6 C & Sound Hub

De Dali Callisto 6 C luidsprekers zijn flinke jongens. 22.6kg zwaar en 1m hoog, zonder stands. In de behuizing zit een 250W Klasse D versterker die vier units aanstuurt: twee 6.5-inch drivers voor de lage tonen, een normale tweeter en een linttweeter. Dali staat erom gekend gebruik te maken van linttweeters. Deze zorgen voor een bredere verspreiding van hoge tonen en elimineren dus de ‘sweet spot’. Je moet de luidsprekers hierdoor dus niet indraaien maar kan ze parallel met de muur plaatsen zonder aan geluidsdetail in te boeten. De drivers worden beschermd door een speakergrill die gedeeltelijk magnetisch aansluit op het front. Hieronder verschijnt een rij witte LEDs die het volume aangeven. Achteraan vind je een input voor de voedingskabel en een geluidsinput in de vorm van een RCA-aansluiting.

Daar waar de nieuwste Dynaudio Xeo 20 en 30 een ingebouwde Bluetooth en optische aansluiting hebben, kan je met enkel twee Callisto’s dus weinig. Dali kiest ervoor om volledige functionaliteit te voorzien in de optionele hub, die eigenlijk noodzakelijk is om een systeem van dit kaliber te verantwoorden.

Dali Sound Hub

Dali Callisto 6 C & Sound Hub Aan het hart van Dali’s ecosysteem vind je de Dali Sound Hub. Deze hub laat toe om geluid in hoge resolutie te streamen naar de speakers vanaf verschillende bronnen: Bluetooth (AAC & Apt-X HD), analoog (RCA & aux), coaxiaal of optisch (audio & tv). Er is een sub-out, een pre-out en een USB output van 1A om bijvoorbeeld een Chromecast Audio op aan te sluiten. Ook zijn er zijn twee expansiesloten voor toekomstige uitbreidingen. Eén daarvan kan nu gevuld worden door een BluOS module die toegang geeft tot Bluesound’s hi-res multiroom platform. Hierdoor kan de Sound Hub ook bediend worden via de BluOS app en worden MQA opnames van diensten als Tidal ondersteund. De BluOS app kan je zien als evenwaardige tegenpool van Sonos’ app en biedt dus een belangrijke praktische toevoeging.

De hub is afgewerkt in zwart met een glazen topplaat; mooi, maar niet congruent met de afwerking van de luidsprekers. In de volumeknop zit een LED display ingebouwd waarop het volume en de ingangsbron wordt weergegeven. Daarboven slechts drie knoppen: de power-knop, mute-knop en source-knop.

Dali Callisto 6 C & Sound HubGelukkig werd er niet bespaard op de bijgeleverde afstandsbediening. Deze ligt goed in de hand en voelt hoogwaardig aan. Op het LED display lees je opnieuw het volume en de ingangsbron af. Het volume bedienen kan met de knoppen erop, met de draaiknop op de Sound Hub of met een swipe-beweging over de aanraakgevoelige bovenzijde van één van de Callisto’s. Door een keer bovenop de Callisto’s te tikken kan je de muziek pauzeren.

Luisterplezier

De draadloze connectie tussen de Sound Hub en de Callisto’s bleek in onze testen zeer stabiel, ondanks de aanwezigheid van vele WiFi-signalen. Er wordt automatisch geswitcht tussen 2.4 GHz of 5.8 GHz afhankelijk van de beschikbare bandbreedte. Het signaal wordt zonder compressie in 24 bit en 96kHz verzonden met een vertraging van ongeveer 25 ms. Beeld en geluid lopen dus voldoende synchroon tijdens het bekijken van films.

Kwalitatief bevinden de Callisto’s zich boven de Opticon serie. De actieve sturing in de Callisto’s is perfect afgestemd op de drivers, iets wat moeilijk te evenaren valt met Opticons en een aparte versterker. Dali heeft de Callisto 6 C getuned als behoorlijk accuraat maar toch vergevingsgezind. Dit geeft hem een breed toepasbaar karakter en maakt de Bluetooth verbinding bruikbaar. Natuurlijk benut je dan niet het volle potentieel van deze luidsprekers, maar ze entertainen voldoende met glasheldere highs en punchy basslines.

Hoge tonen zijn precies en aangenaam op hoge volumes, met dus die brede ‘sweet spot’. Het nadeel van een brede ‘sweet spot’ is dat je soms wat plaatsing van instrumenten mist, maar de Callisto’s scoren hier zeker niet ondermaats. Middentonen zijn zeer transparant en helder. De Xeo 30’s van Dynaudio klinken wat warmer door een kleine boost in de lage middentonen. Hier tegenover staat bij de Callisto 6 C een indrukwekkende controle en power in het laag. De 6.5-inch woofers zorgen voor een diep gebulder dat je zelfs van zo’n grote vloerstaanders niet zou verwachten.

Conclusie

Deze set geeft ons redenen om enthousiast te zijn. De perfecte combo tussen versterkers en drivers geven de Callisto 6 C een enorme hoeveelheid kracht en controle. De complete functionaliteiten die de Sound Hub met BluOS module toevoegt, maakt van het Callisto ecosysteem een zeer veelzijdige HiFi-oplossing met een minimaal aan componenten en kabels. Om het maximale potentieel te benutten moet wel diep in de buidel getast worden. De Dali Callisto 6 C kosten € 1799 per stuk. Voor ongeveer € 3500 heb je hier een fantastische draadloze HiFi-set. De essentiële Sound Hub kost wel nog € 649 en voor de BluOS module moet je nog eens € 499 bijleggen. Dat is een hele hoop geld, maar als je de functionaliteit volledig weet te benutten is deze set dat waard.

Dali Callisto 6 C & Sound Hub

8.4

Prestaties

8.0/10

Functionaliteit

9.5/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

7.5/10

Pros

  • Enorm kamervullend
  • Uitgebreide connectiviteit
  • Future-proof dankzij de uitbreidingsslots in Sound Hub
  • Multiroom functionaliteit met BluOS module

Cons

  • Amper functionaliteiten zonder Sound Hub
  • Meerprijs Sound Hub en BluOS module
Verkooppunten van het merk dali