De DALI IO is de eerste hoofdtelefoon van DALI. Een luxueuze, draadloze hoofdtelefoon die de superieure muzikaliteit van een high end hoofdtelefoon koppelt aan het gebruiksgemak van een draadloze.  

Bij DALI hebben ze al jaren verstand van geweldig klinkende luidsprekers bouwen. Het is logisch dat DALI ooit vanuit die ervaring ook een geweldig klinkende hoofdtelefoon zou bouwen. En toch was de ontwikkeling van de DALI IO blijkbaar een van de meest complexe projecten waaraan de Denen zich ooit waagden.

Een persoonlijke luidspreker op elk oor

“Iedereen weet dat een bekabelde high end hoofdtelefoon veel beter klinkt dan een draadloze”, aldus Krestian Pedersen, project manager hoofdtelefoons bij DALI. “Daarom hebben we een een draadloze hoofdtelefoon die de geweldige geluidskwaliteit die onze klanten van DALI gewend zijn, koppelt aan het gebruiksgemak van een draadloze hoofdtelefoon. En al zijn hoofdtelefoons in wezen niet meer dan een persoonlijke luidspreker op elk oor, toch komt er heel wat bij kijken om een goede hoofdtelefoon te ontwerpen. Want, een hoofdtelefoon die geweldig klinkt volstaat niet. Draagcomfort, duurzaamheid en gebruiksgemak zijn minstens even belangrijk. De ontwikkeling van onze eerste hoofdtelefoon was dan ook een van de meest complexe projecten waaraan DALI zich ooit waagde”.

‘Een hoofdtelefoon die geweldig klinkt volstaat niet’

DALI IO-4 en IO-6

De DALI IO-4 en IO-6 zijn het resultaat van dat complexe project. Twee haast identiek ogende hoofdtelefoons, verkrijgbaar in een zwarte of caramel/witte kleur. Het enige verschil tussen beiden is dat de IO-6 over actieve noice canceling beschikt. Als extra krijg je bij de DALI IO-6 bovendien ook nog een luxe travelcase meegeleverd.

Ontwerp

De DALI IO is een over-ear hoofdtelefoon, ergonomisch ontworpen om een zo natuurlijk mogelijke pasvorm te bieden. Met zijn zachte hoofdband, beperkt gewicht en comfortabele, vervangbare  oorkussens in memory foam die zich aanpassen aan elk hoofd, is het draagcomfort van de DALI IO uitstekend. Niettemin kan hij tegen een stootje. De DALI IO is er op voorzien om een val van twee meter te overleven. Dank zij zijn IP53-classificatie kan hij ook buiten gebruikt worden. In zijn gecapitonneerde stoffen draagtas is hij gemakkelijk en veilig opgeborgen. De draagtas is aan de grote kant omdat de DALI IO niet opvouwbaar is. Langs de andere kant zorgt dit er dan ook weer voor dat je minder bewegende delen hebt waardoor de draagtas minder snel defect gaat, en dus bijgevolg ook langer meegaat.

Stijve oorschelpen en vilten demping

Dalio IO

De oorschelpen van de DALI IO zijn uitgerust met versterkingsribben om ze zo stijf mogelijk te maken en om geluidskleuring te voorkomen. Tussen het aandrijfmagneetsysteem van de drivers en de achterwand van de oorschelpen, werd een rubberen demper gemonteerd om zoveel mogelijk trillingen te elimineren. Voor de akoestische demping gebruikt DALI hetzelfde vilt als voor de zachte dome tweeters in de DALI speakers.

De DALI sound

Om de DALI IO dezelfde geluidskwaliteit als die van DALI speakers mee te geven, gebruiken de Denen hoogwaardige, op maat ontworpen drivers (die bovendien binnenshuis zijn gemaakt) met een diafragma van 50 m en een geoptimaliseerd neodymium magneetsysteem. Dit om een zo laag mogelijke vervorming, een minimale kleuring en een nauwkeurige dynamiek over het gehele frequentiebereik te behalen. De meeste draadloze hoofdtelefoons moeten het stellen me aanzienlijk kleinere drivers van 30 tot 40 mm.

‘Wat ik de DALI IO-6 ook voorschotel, hij ontgoochelt me nooit’

Elektronica

Voor de hoge draadloze audioprestaties gebruikt DALI de BT 5.0-chipsets waardoor de DALI IO Bluetooth AptX, AptX HD en Apple AAC ondersteunt. Om de allerhoogste geluidskwaliteit aan te kunnen, beschikt de DALI IO over een USB-C-connectie die digitale audiostreaming vanaf Windows of Mac ondersteunt. Voor een bekabelde verbinding levert DALI een traditionele kabel met analoge mini-jack bij. De actieve ruisonderdrukking in de DALI IO-6 is afkomstig van Sony, maar specifiek door DALI aangepast voor gebruik in de IO-6.

Batterijduur

De hoogwaardige Li-ionbatterij van de IO-6 houdt het 30 uur vol. De IO-4 die geen stroom verbruikt aan de noice canceling elektronica, heeft een toonaangevende batterijduur van maar liefst 60 uur. Meer dan voldoende om dagenlang zonder opladen te luisteren.

Luisteren

Voor de luistertest gebruik ik een DALI IO-6 in caramelkleur. Het is kinderspel om de IO-6 te koppelen met mijn iPhone. Snel naar TIDAL om mijn Masters References playlist te openen, een playlist met zorgvuldig gekozen nummers in master kwaliteit.

Sprankelend pianospel

‘Chopinesque’ van Jon Batiste maakt meteen duidelijk dat het DALI menens is. Het sprankelende pianospel van Jon Batiste is meteen een zware beproeving voor de IO-6 die echter geen krimp geeft. Ook niet wanneer ik hem ‘Take Five’ in de versie van Jacky Terrasson voorschotel.

‘De DALI IO levert wel degelijk de muzikaliteit die we van DALI speakers gewoon zijn’

Gitaren en bassen

‘Papa was a rolling stone’ door Marcus Miller is een klassieker in audiofiele kringen vanwege het gitaarwerk van Marcus Miller en de stevige bassen en blazers die dit nummer doorspekken. De detaillering is subliem, net als de controle van het laag. In ‘On your mind’ van Kaskade is er aan laag absoluut geen gebrek. Een hoofdtelefoon moet van goeden huize zijn om het verwerken. De DALI laat zich er allerminst door intimideren en houdt het laag strak onder controle.

Zonder verpinken

Een review zonder een streepje Yello is niet aan mij besteed. Vandaag kies ik voor ‘Cold flame’ met Malia. Met ‘Somewhere’ uit West Side Story, gemurmeld en gegromd door Tom Waits tap ik uit een heel ander vaatje. Ik laat ook Cecilia Bartoli uitpakken met ‘Orlando furiosa’ van Vivaldi om het even over de klassieke boog te gooien. De IO-6 passeert de test zonder verpinken.

Draagcomfort

Wat ik de DALI IO-6 ook voorschotel, hij ontgoochelt me nooit. Over het draagcomfort kan ik evenmin klagen. Ik heb de IO-6 uren op mijn hoofd gehad. Zittend, hangend, liggend en lopend, hij blijft zitten waar hij moet. Ik merk er haast niets van, behalve dat hij mooie muziek naar mijn oren stuurt.

Dali IO

Noice canceling

De noice canceling is van de betere soort. Zelfs op een laag volume worden externe geluiden goed buitengesloten. Ook als je de noice canceling uitschakelt, blijft de prestatie van de IO-6 overeind.

Prijzen

De DALI IO-4 en IO-6 kosten respectievelijk 299 en 399 euro. Een faire prijs voor wat je krijgt. Om veel beter te vinden, zul je veel centen moeten ophoesten. Neem dat maar gerust van ons aan. Er is ook een losse case beschikbaar voor bij de DALI IO-4 voor 60 euro.

DALI is er met haar eerste hoofdtelefoon vlekkeloos in geslaagd om de geluidskwaliteit van een high end hoofdtelefoon te koppelen aan het gebruiksgemak van een draadloze hoofdtelefoon. De DALI IO levert wel degelijk de muzikaliteit die we van DALI speakers gewoon zijn. Met zijn uitstekende geluidskwaliteit, goede noice canceling, prima draagcomfort, toonaangevende batterijduur en goede prijs/kwaliteitsverhouding is de DALI IO de ideale muzikale partner. Zowel voor onderweg als voor thuis. Een meer dan geslaagd debuut, al hadden we van DALI uiteraard niet anders verwacht.

Voor meer informatie over de DALI IO-4 of de DALI IO-6 kan je terecht op de website van DALI.

DALI IO hoofdtelefoon

8.8

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

8.5/10

Pros

  • Geslaagd ontwerp
  • Prima prestaties
  • Bijzonder draagcomfort

Cons

  • Draagzak mocht een box zijn (maar op deze manier is het tegelijkertijd ook goedkoper voor de doelgroep - die minder reist - aangezien er geen actieve noise cancelling is)
Verkooppunten van het merk dali