Na het reviewen van de Loewe bild i.48: Review 4K televisie is het nu de beurt aan een ‘maatje groter’ in 55 inch, deze keer van Sony. 55 inch is hedendaags de standaardmaat als het gaat over tv’s want daar vind je in alle merken de meeste modellen in. Niet zomaar een televisie van Sony maar wel hun top-of-the-line model dat ze in OLED maken: de 9 reeks. Deze beschikt over het beste wat Sony te bieden heeft op gebied van scherm, beeldverwerking en geluid. Voor wie een maatje groter wil: hij komt ook in 65 en 83 inch!!! Zelf ben ik benieuwd wat deze te bieden heeft ten opzichte van de Loewe bild i.48 (die ik eerder mocht testen) en mijn eigen OLED van Panasonic: 55HZ1000. 

Specificaties

De Sony XR-55A90J is degelijk gebouwd en betreft tegelijkertijd een mooi afgewerkte 4K OLED TV. Hij is redelijk dun voor een OLED-tv te zijn en beschikt over afdekplaatjes om alle aansluitingen en kabels te verbergen. Zo kan je hem mooi plaatsen op een meubel of hangen op een muurbeugel en alles zit netjes weggeborgen.

Sony XR-55A90J Review 4K televisie

De voetjes van de televisie kan je op twee manieren monteren:

  • Volledig vlak met de Sony XR-55A90J. Zo krijg je een modernere look van het toestel als hij op een meubel staat (zoals de vroegere gekantelde modellen van Sony).
  • Iets hoger zodat je eenvoudig een soundbar kan plaatsen. Al dan niet voor of onder de XR-55A90J (hiervoor moet je de voeten van kant wisselen bij montage).

De meest gebruikte aansluitingen vind je aan de linkerkant van het toestel terug: 1 HDMI, 2 USB’s, mini-jack voor een hoofdtelefoon, AV-in, CI+ slot en luidsprekerterminal voor een center speaker. Jawel, je leest het goed: de televisie kan fungeren als center in een surround-installatie. 😉

Lees ook


Loewe bild i.48 Review 4K televisieLoewe bild i.48: Review 4K televisie

 


 

Onderaan heb je nog 3 x HDMI, antenne, 2x satelliet, SPDIF, LAN en USB-connectiviteit met opnamemogelijkheid. 2 van de HDMI aansluitingen onderaan zijn versie 2.1 en ondersteunen dus 120 Hz waarvan één ook eARC of ARC. De twee overige HDMI-poorten zijn 2.0. Verder heeft de tv natuurlijk wifi en bluetooth aan boord voor alle draadloze communicatie en ‘smart’ toepassingen.

Power on

Bij de eerste opstart word je welkom geheten door het Sony en Android logo want deze televisie werkt met het Google/Android TV platform. Mij niet onbekend want ik ben een groot NVIDIA SHIELD gebruiker die dit ook aan boord heeft. De SHIELD van NVIDIA is een Android BOX dat alles heeft qua streaming. Tevens heeft het een Tegra processor aan boord voor gaming en een van de beste upscalers voor het afspelen van video. Alles gaat heel vlot. Van instellingen kiezen tot het inloggen met je Google account. Na dit alles vraagt de tv jou hoe hij geplaatst is: op een meubel of aan de muur. Vervolgens kalibreert hij zijn geluid volgens je zitpositie ten opzichte het televisietoestel.

Na wat ‘spelen’ met apps zoals YouTube en Netflix kan ik concluderen dat Sony zeker niet bespaard heeft op vlak van CPU/chipset die in de XR-55A90J geïntegreerd is. Wat je van andere merken/modellen zeker niet kan zeggen. Ter vergelijking met mijn SHIELD van 2017 reageert hij zeker even snel en soms zelfs sneller.

It’s a Sony

Wat had je anders verwacht van Sony dat de beeldkwaliteit ‘top’ is, voor een firma die jaar en dag bezig is met beeld op verschillende vlakken: van professionele filmcamera’s tot consumentencamera’s en projectoren tot tv’s. En Sony is natuurlijk ook één van de grote namen in de filmindustrie. 😉

Sony XR-55A90J Review 4K televisie

Voor het beeld kan je kiezen tussen verschillende modi: Levendig, Standaard, Cinema, Game, PC, Foto, IMAX en Custom. Net zoals de Loewe en mijn Panasonic tv heb ik de Sony getest in de stand Cinema. Dit geeft, volgens mij, dan ook het meest natuurlijke beeld waarbij er niks wordt ‘gepusht’ qua contrast en kleuren. Mocht je dan toch nog wat willen aanpassen in die stand: dat kan heel gemakkelijk door de helderheid, kleur én/of scherpte aan te passen in de submenu’s. Die zijn trouwens heel duidelijk uitgewerkt. Met een voorbeeld wordt uitgelegd wat een bepaalde functie juist doet.

Lees ook


Loewe klang s3-2Loewe klang s1: Review smart radio

 


 

Ik heb de televisie hoofdzakelijke getest met de Telenet tv-box die naar 4K opschaalt. Hierbij heb ik gekeken naar mijn dagelijkse programma’s. De Sony XR-55A90J doet een voortreffelijke job en haalt net nog wat meer helderheid en zwartwaardes uit het beeld dan mijn eigen Panasonic OLED. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij het betere paneel en koeling aangestuurd door het XR OLED Contrast Pro systeem in de Cognitive Processor XR.  Echte 4K content heb ik getest via YouTube door de laatste filmtrailers te bekijken. Hier kan ik totaal niets op aanmerken. Het beeld is adembenemend. Mocht je nog niet genoeg hebben aan Netflix, YouTube of andere streamingdiensten? Dan kan je genieten van BRAVIA CORE, het streamingplatform voor Sony tv’s met XR-processor. Met de kalibratiemodus van BRAVIA CORE wordt de film of serie automatisch aangepast naar de optimale instellingen van je Sony televisie.

Hallo?

Met het geluid slaat Sony de bal ook niet mis. Wat een heerlijk en vol geluid heeft deze tv. Sony maakt gebruik van platte membranen die in het scherm zijn verwerkt waardoor het volledige toestel eigenlijk ook de luidspreker is. Dit zorgt ervoor dat het geluid uit je beeld en vooraan komt. Niet van onder of achter je beeld bij andere toestellen.

Sony heeft de XR-55A90J ook voorzien van 2 subwoofers om genoeg laag te voorzien bij het kijken van films of muziek. Met deze tv kan je al een ‘deftig feestje’ geven, zelfs zonder extra soundbar is het al een mini home cinema op zichzelf. Natuurlijk niet als je het onderste uit de kan wil halen of het geluid wil gebruiken in een echte home cinema.

Adviesprijs en conclusie

De catalogusprijs van deze tv was 2.800 euro maar nu is deze te vinden voor rond de 2.100 euro aangezien er een opvolger op komst is (prijs onbekend). Raad ik hem voor 2.800 euro aan? Ja, maar iets te duur. Raad ik hem voor 2.100 euro aan: zeker en vast!!!

Wil je het beste op alle vlakken wat een OLED televisie te bieden heeft op dit moment? Dan is deze tv zeker een aanrader. Of je nu iemand bent die veel naar televisie kijkt, streamt of gamet? De Sony haalt het beste eruit. Ongeacht wat je ermee wilt doen. Sony biedt met de XR-55A90J hun allerbeste OLED aan. Zowel qua beeld, geluid als applicaties. Kosten noch moeite zijn gespaard om het beste paneel, beste geluid én de beste/snelste chip in hun tv te plaatsen. Mocht ik geen ‘Panasonic fanboy’ zijn zou ik deze tv wel kopen voor de huidige prijs. pcsoftpatch wincracky bagas3-1

Sony XR-55A90J

9.6

Prestaties

10.0/10

Functionaliteiten

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

10.0/10

Design

10.0/10

Pros

  • Uitstekende beeldkwaliteit
  • Snelle chip
  • Geluid dat super is
  • Duidelijke interface
  • Huidige prijs

Cons

  • Catalogusprijs
Verkooppunten van het merk sony