Yamaha MusicCast is een technologie waarmee je van al je muziek kan genieten in je volledige huis. Yamaha maakt tijdens de installatie van de componenten een netwerk tussen alle compatibele apparaten zodat eender welke bron gekoppeld aan een apparaat ook kan beluisterd worden op alle andere. Natuurlijk kunnen de apparaten ook individueel verschillende bronnen afspelen. De Yamaha Chorus set bestaat uit een soundbar, een mini-speaker en een design klok speaker. Hiermee biedt Yamaha een startersset voor de multiroom MusicCast omgeving.yamaha_chorus_2

Technologie

De Chorus set bestaat uit de YAS-306 soundbar, de ISX-18D klok speaker en één WX-010 mini speaker.

De 7.1 compatibele YAS-306 soundbar is voor deze test optisch gekoppeld aan een Samsung TV, analoog aan een Marantz CD speler en heeft ook een bekabelde netwerkverbinding. Er zijn ook nog een coaxiale digitale aansluiting en een subwooferuitgang beschikbaar. De soundbar verbetert de kwaliteit van de TV audio aanzienlijk, de platte LCD schermen van tegenwoordig hebben gewoon niet voldoende fysieke ruimte om kwalitatieve audio te genereren. De bar kan zowel staande als hangende gemonteerd worden. Dolby Digital en DTS worden ondersteund.

De WX-010 is een kleine speaker met enkel een power- en netwerkaansluiting. Bij dit apparaat bestaat, los van de aangeboden set, de mogelijkheid om twee te koppelen en zo een stereo te scheppen. Pauze-, start- en volumeknoppen zijn via aanraaktoetsen gerealiseerd.

De ietwat eigenzinnig vormgegeven ISX-18D is een combinatie van een klokwekker en een netwerkstreamer. Ook deze kan aan een muur gemonteerd worden of, via een fotokaderachtige steun, staand gebruikt worden. Hier is ook een fysieke tuneraansluiting beschikbaar voor FM- en DAB-radiokanalen.

Beide kleine apparaten werden volledig wireless in het MusicCast systeem opgenomen, maar beiden beschikken ook over een RJ45 -netwerkaansluiting.

Yamaha MusicCast biedt koppeling met AirPlay en  Bluetooth. Voor netwerkmuziek worden verschillende streamingdiensten ondersteund zoals Spotify, Napster, Juke, Qobuz, Tidal en Deezer. Maar ook netwerkradio is mogelijk. Lokale streaming vanaf een DLNA-server wordt trouwens ook ondersteund. Mijn muziekcollectie is volledig op een Synology NAS beschikbaar en werd probleemloos herkend. Ook de HiRes bestanden werden zonder morren afgespeeld.

In de praktijk

yamaha_chorus_3MusicCast bouwt een systeem op rond een controller app die zowel op Android- als op iOS-apparaten kan draaien. Voor deze test werd een Android-smartphone gebruikt. Die controller laat niet alleen toe om de individuele componenten, vertegenwoordigd door een virtuele ‘kamer’, volledig te bedienen, maar maakt het ook mogelijk om componenten te linken zodat externe bronnen gekoppeld aan een apparaat kunnen worden weergegeven op een ander apparaat. Dezelfde bron kan zo beschikbaar worden gesteld in verschillende kamers. De app is erg doordacht opgebouwd en is een toonbeeld van eenvoud. Installatie van nieuwe apparaten is een fluitje van een cent. Specifieke functies van bepaalde apparaten worden ondersteund. Zo kan je bijvoorbeeld via de app klokalarmen zetten voor de ISX-18D. De controller app biedt ook de mogelijkheid om favorieten en playlists te beheren. Al bij al is deze app erg knap geconcipieerd.

Yamaha heeft al een heel groot aantal componenten die opgenomen zijn in het MusicCast systeem. Het gaat daarbij niet enkel over de besproken soundbar en speakers, maar ook over AV-receivers, hifi componenten en minisystemen.

De Yamaha Chorus set is een ietwat lukraak gekozen subset uit het MusicCast gamma. Dat een soundbar wordt opgenomen lijkt logisch, maar waarom er gekozen werd voor één kleine speaker en een meer “design” klok speakersysteem is me niet meteen duidelijk. Natuurlijk word je zo wel in de mogelijkheid gesteld om drie verschillende ruimtes van muziek te voorzien. Door de grote draagbaarheid van de beide kleine speakers is het ook mogelijk om heel flexibel met deze set om te gaan.

De YAS-306 soundbar biedt erg veel waar voor zijn geld. De mogelijkheden zijn behoorlijk groot door de extra fysieke digitale en analoge aansluitingen. De bar voldoet uitstekend om het geluid van de tv een heel eind kwalitatief op te krikken. Door het koppelen van bijvoorbeeld een cd-speler of een voorversterkte platenspeler wordt het mogelijk een volledig versterker/luidspreker systeem te vervangen. Projectie van multikanaals audio in de kamer werkt behoorlijk goed: In de breedte worden muziek en effecten uitstekend neergezet. De weergave van de achterkanalen is echter beperkt, maar de basproductie uit de bescheiden soundbar is verrassend goed. De bar is ook kwalitatief genoeg om HiRes muziek uit mijn lokale collectie hoorbaar beter te laten klinken dan de beperkte MP3 versie ervan. Alle MusicCast apparaten ondersteunen trouwens FLAC en WAV tot 192 kHz. Uiteraard zullen de meer high-end componenten uit de serie nog betere resultaten neerzetten. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de review van de uitstekende YSP-5600 soundbar.

yamaha_chorus_4De WX-010 is uitermate geschikt om een kleinere kamer van geluid te voorzien. Door de in de controller ingebouwde equalizer kan de standaard wat tam ingestelde klankbalans makkelijk aangepast worden. Een prima bureau of keuken speaker is het resultaat. Door de ingebouwde aanraaktoetsen kan makkelijk de vorige luisterstand gereproduceerd worden. Zo heb je zonder veel handelingen snel terug muziek.

De ISX-18D is een buitenbeentje. Door de vierkante vormgeving met de centrale klok oogt het toestel erg origineel. Of je het toestel eerder als een designer stuk of als een meer functioneel gericht apparaat bekijkt is kwestie van smaak. Door de ingebouwde alarm functies is het voor mij een ideale slaapkamer radio. De klankkwaliteit is trouwens onverwacht goed: ik vind deze speaker toch wat meer gebalanceerd klinken dan de WX-010. De aanwezige FM en DAB tuners zijn in het huidige radio landschap volgens mij niet meer zo interessant, want internetradio is een stuk makkelijker en universeler en biedt voldoende klankkwaliteit. Maar ook hier kan je uiteraard perfect van cd-kwaliteit of beter genieten via streamingservices.

Uiteindelijk belandde de ISX-18D in de veranda, waar hij in linked toestand met de soundbar meestal Tidal ten gehore bracht. Zo kon je door de hele benedenverdieping heen gesynchroniseerd van Tidal genieten. De WX-010 stond tijdens de zomervakantie meestal internetradio te spelen op een kinderslaapkamer. Maar de twee kleinere speakers konden ook snel ergens anders ingezet worden. Flexibiliteit is troef!

Conclusie

Yamaha MusicCast stelt je in staat om al je muziekapparaten makkelijk, snel en efficiënt te installeren, configureren en bedienen vanuit één enkele uitgekiende applicatie. Door verschillende apparaten te koppelen worden bronnen overal beschikbaar. De Yamaha Chorus set is een startset voor zo’n omgeving. Vooral de YAS-306 soundbar is het lichtpunt van deze set. De IX-18D is ondanks zijn specifieke vorm een goed klinkende, gebalanceerde speaker.

Richtprijs

Yamaha Chorus set : 760 Euro

Yamaha YAS-306 : 329 Euro

Yamaha ISX-18D : 269 Euro

Yamaha WX-010 : 159 Euro

Schrijf je in voor de AV2D nieuwsbrief

Verkooppunten van het merk yamaha
Abonneer je ook op ons kanaal

Lees ook op AV2D

Recent nieuws

Audio Show iEar' 2021

Audio Show iEar’ 2021: voorbeschouwing deel 4

Zoals de 'traditie' het wil: een nieuwe week, een nieuwe voorbeschouwing voor Audio Show iEar’ 2021 die zal doorgaan op zaterdag 13 en zondag...

De laatste Bender Hifi Show van oktober met Naim, Kudos, FOCAL, …

Bij Bender Hifi in het Nederlandse Arnhem, uw specialist in muziekbeleving, stond de afgelopen maand helemaal in het teken van demonstraties en presentaties op...

Loewe klang s1 smart radio: Review

Vandaag bespreek ik de klang s1, een slimme designradio van Loewe. We kennen Loewe vooral als de Duitse fabrikant van hoogwaardige televisietoestellen. Het in...

Recente video's

Home Cinema definitive technologyvideo

Video: Een eigen home cinema bij jouw thuis? – Deel 5

De afgelopen maanden hebben we jullie al meegenomen op sleeptouw doorheen de wondere wereld van een eigen Home Cinema creëren bij jouw thuis. In...
Klipsch Forte IV review

Klipsch Forte IV: Review

Wie aan hoornluidsprekers denkt, denkt bijna automatisch aan het trots Amerikaanse Klipsch. In 1946 startte Paul Klipsch met de productie van de Klipschhorn, bedoeld...
Home Cinema akoestiekvideo

Video: Een eigen home cinema bij jouw thuis? – Deel 4

Inderdaad, we moeten het toegeven: onze vierde aflevering van onze eigen serie ‘Hoe bouw je een eigen Home Cinema bij jouw thuis’ heeft even op...