Yamaha WXA-50 Review – Waarom koop je een hifi-installatie? Omwille van de zee aan mogelijkheden van zo’n installatie? Of speelt de kwaliteit ook een rol?… Genieten van muziek is een subjectief gegeven. Sinds de digitalisering van muziek hebben we een hele evolutie meegemaakt. Ik geef toe dat ik me mateloos erger aan de moderne compressietechnieken waarmee de muziek figuurlijk gedood wordt. Kinderen en jongvolwassenen zijn hiermee opgegroeid en weten helaas niet meer beter. Mijn kinderen bijvoorbeeld luisteren thuis het liefst naar muziek via YouTube op hun smartphone. Het blijft een vreemd fenomeen terwijl er zoveel meer kwalitatieve afspeelmogelijkheden zijn.

Jammer genoeg gaan passie, toewijding en heel wat inspanningen van muzikanten verloren omdat een paar producers achter de knoppen vinden dat muziek schreeuwerig en hard moet klinken. Ook de overvloed van goedkope en ‘slecht’ klinkende audioapparatuur maakt dat er een zekere vervlakking, een onverschilligheid voor goed geluid optreedt. Zet een mp3-speler op met een goedkope hoofdtelefoon en je gehoor wordt in 1-2-3 op de verkeerde manier opgevoed. En in dit klimaat werden ook de eerste streaming-systemen geboren. Omdat data toen nog niet met de volle gigabyte over de kabel kon worden getransporteerd, was mp3 het geliefkoosde streaming-formaat. Lang heeft men dan ook de cd als zeer superieur beschouwd aan de WAV-files als het ging over hogere streaming-kwaliteit. Laten we zeggen dat streaming onder aan de ladder begonnen is en dat men lang dacht dat deze systemen het nooit zouden kunnen halen van de klassieke hifi-apparatuur op vlak van audiokwaliteit.

Yamaha en het streaming-verhaal MusicCast
We kennen Yamaha als één van de meest toonaangevende merken in de wereld van muziekapparatuur. Ze hebben niet alleen de knowhow van ‘het muziek maken’ met instrumenten; ook opnemen en weergeven is profilerend voor het Japanse merk. Yamaha was echter al lang voor Sonos een pionier op het vlak van streaming. MusicCast is niet nieuw. Het bestaat al lang, veel te lang. Eigenlijk heeft Yamaha het te vroeg op de markt gebracht omdat de technologie én de consument er niet klaar voor waren. En dus werd het terug in de lade gestopt. Tot vorige jaar, in 2015. Eindelijk kwam Yamaha met een streaming-systeem. Niet echt origineel, maar toch wel technologisch vernieuwend omdat ze een groot deel van hun bestaande audioproducten van dit streaming-concept gingen voorzien. Zo combineert Yamaha in een groeiende streaming-markt muzikaal gebruiksgemak met een audiofiele afspeelkwaliteit die het marktgemiddelde ver voorbij gaat. En daarom worden we nu graag audiofiel heropgevoed.

Wat maakt Yamaha’s MusicCast zo speciaal?
We zien momenteel duidelijke trends. Yamaha heeft veel goesting om twee werelden te combineren. Ze hebben MusicCast en hun klassieke audioapparatuur gecombineerd. Door beide in hetzelfde toestel te stoppen hebben ze zowat alle mogelijkheden van het streamen opengegooid. Vorig jaar hebben we de eerste MusicCast-producten aan de tand gevoeld en waren al aangenaam verrast door de kwaliteit en hun filosofie. Op dit moment zijn een dertigtal Yamaha producten met MusicCast uitgerust. Een veel ruimer aanbod dan Sonos, Heos of Bose, terwijl men bij Yamaha hard- en software lustig verder ontwikkelt. We waren dan ook erg opgetogen toen de streaming-versterker WXA-50 ter beschikking werd gesteld voor deze review.

Technische specs
Met slechts 70 Watt per kanaal (6 Ohm op 20Hz/20kHz) heeft de Yamaha WXA-50 toch meer dan genoeg power in huis om goede luidsprekers aan te sturen. Het gaat hier om een hoge rendement klasse D-versterker, maar ondanks dit lage verbruik heeft de WXA-50 toch een enorm vermogen. Een andere leuke eigenschap is de ‘One Push Play’. Met slechts een druk op eender welk knopje schakel je het systeem in en ben je direct klaar om te luisteren. Als je luistert naar audio vanaf je smartphone of andere compressed-bronnen zorgt de ‘Compressed Music Enhancer’-functie ervoor dat de audiokwaliteit sterk verbeterd. De Volume-Adaptive EQ past de bas en treble aan aan het volumeniveau. De Advanced Bass Extension zorgt voor een diep en rijk laag. 

De software van dienst is natuurlijk MusicCast. Je bedient de Yamaha WXA-50 voornamelijk via de MusicCast app, waarmee je toegang hebt tot een resem aan audio-content van zo goed als alle soorten muziekbronnen, en vooral dan streaming-diensten (Qobuz, Spotify, Pandora, Napster, Juke,…).Verder heb je ook toegang tot internetradio, muziekfiles op je smartphone of pc/NAS, je Bluetooth-bronnen of externe bronnen zoals je tv, usb-stick, platenspeler, blu-ray-, dvd- of cd-speler. En in tegenstelling tot de meeste streaming-toestellen kan je ook je high-res muziek beluisteren.
MusicCast maakt gebruik van een sterk wifi netwerk om je muziek af te spelen. Je verbindt gemakkelijk al je MusicCast-toestellen in huis en speelt niet alleen af hoe en wat je wil, maar ook waar.

De Yamaha WXA-50 heeft een kwaliteitsvolle metalen behuizing die klasse en eenvoud uitstraalt. Met de twee zachte kleurtinten past het toestel netjes bij elk audiosysteem. Dankzij zijn handig formaat van 214mm breed en 51,5mm hoog plaats je de WXA-50 waar je hem maar wil, zowel horizontaal als verticaal. Veel streaming-systemen hebben weinig knoppen, Yamaha integreert op de WXA-50 veel functieknoppen voor onder andere volume, bronverandering en pauzeren.
Op de bijgeleverde afstandsbediening vinden we zes genummerde knopjes die je kan instellen op je favoriete netwerk- of usb-bronnen zoals NAS, internetradio,… Met één druk op de knop schakel je de gewenste bron in.

Voor deze review sloten we onze Canton Reference Jubilee luidsprekers aan. Aangezien deze luidsprekers van 9000 euro per paar toch echt high-end zijn, hadden we verwachten dat de WXA-50 toch wat zou kreunen onder het spreekwoordelijke gewicht. Maar niets is minder waar…

Yamaha WXA-50 review – Luistertest
De installatie van de Yamaha WXA-50 verliep erg vlotjes. Met een lange druk op de ‘connect’-knop aan de voorkant creëerde de WXA-50 zijn eigen wifi-netwerk en verbond zichzelf zo met de MusicCast app. Daarna koppelden we ons eigen thuisnetwerk met het MusicCast-systeem en we waren vertrokken!

De volgende stap was een nodige update van MusicCast. Dit toont hoezeer Yamaha werkt aan de constante groei en verbetering van zijn software. Sonos bijvoorbeeld legt van meet af aan de focus op software, waar Yamaha initieel vooral werkt aan de audiokwaliteit en de high-end functies. Daarom zijn er nog wat kleine werkpuntjes aan hun software, maar Yamaha beent razendsnel bij. Het enige wat ik hier miste was de wekkerfunctie van Sonos, die je muziek op een geselecteerd uur begint af te spelen. Vermoedelijk zal het wel niet lang duren eer we deze functie ook in MusicCast zullen terugvinden.

Na de update sloten we de WXA-50 aan op bovengenoemde Canton Reference Jubilee-luidsprekers met een usb-stick gevuld met high-res files. Een beetje overkill, zoals we eerste vermoedden. Maar eens de muziek begon waren we zeer verbaasd over de weergave. We hadden er wel op gerekend dat de kwaliteit van de hoge en middentonen wel stabiel zou blijven aangezien dit minder vermogen vraagt en de meeste versterkers hier wel in slagen. Maar de Yamaha WXA-50 hield ook de bassen erg strak, zelfs bij de hogere volumeniveaus. De stabiele weergave die we nu kregen hebben we echter nooit eerder gehoord op dit niveau (de Yamaha WXA-50 kost maar 550 euro).

Daarna sloten we onze Dune mediaspeler met cd’s aan, we streamden met Qobuz (streaming-service in cd- en high-res kwaliteit, mocht je zo’n files aankopen) en werden zeer enthousiast. Diverse andere files en bronnen volgenden; van iPad via wifi, via Bluetooth, usb, externe bronnen, andere high-res files,… Hoe meer we beluisterden, hoe meer we ons afvroegen hoe er zo veel geluid uit zo’n klein toestel kan komen. Hoe is Yamaha erin geslaagd om met al die functionaliteiten het geluidsbeeld toch stabiel te houden? Oók met high-end luidsprekers? Eén ding is zeker: Het is een knap staaltje vakkennis dat Yamaha hier toont. Ze begrijpen niet alleen de kunst van muziek maken en opnemen, maar hebben ook die van muziek weergeven 100% onder de knie.

De MusicCast app zelf is ook erg handig en werkt snel als je hem beschikking geeft over een goed en stabiel wifi-netwerk met voldoende netwerksnelheid. We zien veel instellingen en opties om het geluid te veranderen via onder andere de equalizer. Onder het motto ‘less is more’ hebben we deze niet gebruikt, maar het kan dus zeker wel. Bij de geavanceerde instellingen kan je aangeven of je gebruik maakt van bookshelfs of losstaande luidsprekers. De app past dit intern aan zodat je weergave perfect is.

Als we dan écht op zoek moeten gaan naar een werkpuntje, hadden we het leuk gevonden als we een akoestisch compensatie-systeem hadden teruggevonden in MusicCast, maar langs de andere kant: andere systemen hebben dit ook niet. Dit is dan ook eerder een klein adviespuntje, en zeker geen minpunt.

Yamaha WXA-50 review – Conclusie
Er zijn snel veel kapers op de kust van de streaming-wereld gekomen. Er zijn veel mooie systemen zoals Sonos, Bluesound, Heos, Bose, Soundtouch,… Maar wat Yamaha hier met het MusicCast-systeem presteert hebben we nog nooit gezien of gehoord. Voor de extreem lage prijs van 550 euro (de Sonos Amp draagt hetzelfde prijskaartje) heb je met de Yamaha WXA-50 een topversterker in zakformaat. Met meer functionaliteiten dan een doorsnee streaming-systeem en een audiokwaliteit om ‘U’ tegen te zeggen, kunnen we met zekerheid zeggen dat het lang geleden is dat we zo enthousiast waren over een product. Mocht je me blinddoeken en naar de WXA-50 laten luisteren, zou ik het dubbele of zelfs driedubbele van de prijs neertellen. Zéker als je de streaming-functie in je achterhoofd houdt.

Met zo’n topproduct als de Yamaha WXA-50 kunnen we dan ook niet anders dan er een dikke kooptip van te maken. Meer zelfs: bij deze is de Yamaha WXA-50 het ‘Product van het jaar’.
Eender wie je bent of wat je verwacht van een audiosysteem, je moet de WXA-50 gewoonweg beluisterd hebben. Ben je dus oprecht geïnteresseerd in muziekweergave en wil je gaan genieten van muziek, en niet gewoon achtergrondmuziek draaien? Ga dan zeker voor een demonstratie. Wel niet verbaasd zijn als je hoort dat de WXA-50 ook zonder problemen ook duurdere luidsprekers aanstuurt! Een topper!

Yamaha WXA-50

€550
9.1

Prestaties

9.5/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

10.0/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

8.5/10

Pros

  • Prestaties die prijsniveau ver overschrijden
  • High-res mogelijkheden
  • Integratie MusicCast met meer dan30 producten
  • Installatiemogelijkheden - horizontaal/verticaal -modulair

Cons

  • Wekfunctie voorlopig nog niet beschikbaar

Schrijf je in voor de AV2D nieuwsbrief

Verkooppunten van het merk yamaha
Abonneer je ook op ons kanaal

Lees ook op AV2D

Recent nieuws

Neteller kabul eden guvenilir casino siteleri 2023

Neteller kabul eden guvenilir casino siteleri 2023
VEDDAN ORIGINE review luidsprekers

Oktober staat in het teken van muziek bij Veddan in Doetinchem

Tijdens de maand oktober draait alles om muziek bij Veddan in Doetinchem. Elke donderdag organiseren ze een muzikale avond. Het thema? Dat is telkens...
LUXMAN L-509Z

LUXMAN L-509Z: de nieuwe referentie voor geïntegreerde versterkers

LUXMAN, het gerenommeerde merk dat synoniem staat voor hoogwaardige toestellen op het gebied van audio, heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in het productsegment van...

Recente video's

AudioPerfect Oostkamp Guruvideo

Video: de ‘audiogoeroe’ bij AudioPerfect in Oostkamp

Recentelijk heeft AudioPerfect het luidsprekermerk Guru toegevoegd aan hun assortiment. Om deze toevoeging extra 'in the picture' te zetten, organiseerde zaakvoerder Peter onlangs een...
Russell K. 120Se review luidsprekervideo

Russell K. RED 120Se: Review luidspreker

De Russell K. luidsprekers zijn niet zomaar een standaard paar vloerstaanders. Ik kan erover meepraten. Ze hebben in het verleden al veel indruk op...
Klipsch RP-600M II review luidsprekervideo

Klipsch RP-600M II: Review luidspreker

Luidsprekers kunnen een enorme impact hebben op hoe we naar muziek luisteren. Als audiofiel weet ik dat het belangrijk is om luidsprekers te kiezen...

1 REACTIE