Streamingdienst Netflix en audiospecialist Sennheiser kondigen een heuse verbetering aan op vlak van audio. Voor wie precies? Alle kijkers die streaming content openen met standaard stereo-apparatuur via Netflix. Sennheiser laat alvast weten dat hun AMBEO 2-Channel Spatial Audio beschikbaar is voor fervente streamers op Netflix. Deze technologie levert een meeslepende ervaring met gewone luidsprekers (stereo). Aldus Sennheiser. AMBEO 2-kanaals Spatial Audio renderer zet originele ‘mixen’ om naar audio (2-kanaals) met een ruimtelijke ervaring die veel verder gaat dan stereo. Nieuwsgierig naar het ‘fijne’ hiervan?

Tijdens de ontwikkeling werkte Sennheiser nauw samen met Netflix en andere partners uit de ‘industrie’ om het systeem volledig op punt te stellen. Netflix is zelfs het eerste streamingplatform dat profiteert van deze ‘feature’ voor een aantal ‘titels’. Het vierde seizoen van Stranger Things Netflix ‘bijt’ alvast de spits af.

Sennheiser AMBEO 2-Channel Spatial Audio

Uit onderzoek is gebleken dat kijkers vaak toegang hebben tot content met standaard stereo-apparatuur. Hetzij op hun mobiel tijdens het reizen, wanneer ze terloops kijken via een tablet of omdat de luisterruimte thuis geen volledige surround sound set-up toelaat. Omdat misschien nog niet iedereen ten volle kon profiteren van de muziek en films die in Dolby Atmos of MPEG-H Audio werden geproduceerd, heeft de AMBEO 2-kanaals Spatial Audio-functie daar nu verandering in gebracht.

“Sennheiser AMBEO 2-Channel Spatial Audio adds exciting sound for viewers without the need for a surround system and gives full control to the re-recording mixer.”

Kort gezegd kunnen we samenvatten dat AMBEO 2-Channel Spatial Audio een tweekanaals rendering naar voren brengt door middel van een meeslepende mix die een drop-in vervanging is voor stereo. Het biedt een optimale audiobeleving, overal waar stereo tegenwoordig wordt geleverd. Ongeacht of het nu gaat om standaard tv-toestellen, stereosystemen, koptelefoons, tablets of laptops. Heb jij als Netflix gebruiker een stereosysteem? Dan krijg je automatisch een verbeterde ruimtelijke ervaring. Zonder dat jij als consument wijzigingen hoeftaan te brengen.

Sennheiser gelooft heilig in de ‘immersieve toekomst’ van audio. Dat zegt Dr. Renato Pellegrini van Sennheiser’s AMBEO team. Creatievelingen over de hele wereld hebben onze tools gebruikt om uitstekende content te creëren waarbij ze de grenzen van muziek- en filmproductie hebben verlegd. Met AMBEO 2-kanaals Spatial Audio zetten ze nu de volgende stap. Met deze nieuwigheid wil Sennheiser een nieuwe audiorealiteit toegankelijk maken voor iedereen.

Wat deze technologie onderscheidt van andere oplossingen is dat de AMBEO rendering de originele mix, toonbalans en dialoogintegriteit respecteert. Ook dat is exact waar de re-recording mixer naar op zoek is. De verwerking hiervan ligt in lijn met de reputatie van Sennheiser als het gaat om de productie van instrumenten die ‘transparant’ zijn en niet interfereren met het originele geluid. In een notendop: Sennheiser 2-Channel Spatial Audio streeft ernaar om de intentie van de mixer te vertalen, niet om het te overstemmen.

De ‘rendering software’ die hiervoor zorgt, draait in de cloud-gebaseerde encoding pipelines van de streaming service. Er wordt een AMBEO 2-Channel Spatial Audio gegeneerd op basis van bestaande ADM of IAB bestanden. Er is geen aparte mix nodig. Een preview tool stelt de re-recording mixer in staat om stereo te vergelijken met AMBEO tijdens de post-productie. Ook kunnen de render instellingen aangepast worden per ‘stems/groups’.

Wil je een actueel overzicht van alle inhoud die beschikbaar is in AMBEO Spatial Audio? Dan kan je gewoon ‘Spatial Audio’ intoetsen in het zoekveld van Netflix. Klaar om volledig ondergedompeld te worden?

Verkooppunten van het merk sennheiser