Bowers & Wilkins, hét wereldwijd toonaangevende audiomerk. Bijna iedereen kent ze wel. Is het niet van hun befaamde Formation portfolio dan is het ongetwijfeld wel van hun vierde generatie 800 Serie die vorig jaar uit de doeken werd gedaan. Een hoogwaardige muziekweergave van topkwaliteit? Dat is waar B&W voor gaat. Ook met de introductie van hun impressionante Panorama 3 soundbar. Een ‘next gen’ soundbar  die verder bouwt op hun bestaande portfolio van Panorama soundbars.

Wat dit elegante exemplaar zó uniek maakt? Dat is zeker en vast de integratie met Dolby Atmos. De Panorama 3 van Bowers & Wilkins betreft een 3.1.2 soundbar die een ‘alles-in-één arrangement’ biedt met een ongeëvenaard, ruimtevullend geluid voor zowel films, games als muziek. Daarmee zet het audiobedrijf met ‘Britse roots’ een geavanceerde soundbar in de markt met een rijk ‘gedachtegoed’ aan cinematisch geluid.

Bowers & Wilkins Panorama 3

Waarom we spreken over een rijk ‘gedachtegoed’? Dat is heel simpel. Al ruim 40 jaar vertrouwen artiesten, componisten én opnamestudio’s over de hele wereld op de luidsprekers van Bowers & Wilkins bij het creëren van generatie-bepalende soundtracks. Dat gaat van werelberoemde films als ‘Return Of The Jedi’ en ‘Raiders Of The Lost Ark’ tot ‘The Lord Of The Rings’ en ‘The Avengers’. B&W heeft namelijk een cruciale rol gespeeld als het gaat om de totstandkoming van iconische filmmuziek. Achter het geweldige geluid dat de Panorama 3 kan voortbrengen zit hetzelfde team van engineers. Daarmee wordt de lat in de wereld van soundbars wel erg hoog gelegd.

Lees ook


Bowers & Wilkins 800-Serie D4Video: Bowers & Wilkins 800-Serie D4 Diamond introductie bij Poulissen

 


 

Eerder in 2009 verscheen de eerste soundbar van de Britse audiofabrikant. Dit exemplaar werd vernoemd naar dé iconische filmtechnologieën uit de hoogdagen van de cinematografie (Panavision en Cinerama). Bowers & Wilkins zette een nieuwe standaard voor het ontwerp van soundbars. De Panorama werd ontworpen als een premium product dat nergens op moest inleveren. Het bracht de best mogelijke geluidskwaliteit voort uit één enkele speaker. Externe subwoofers of add-ons waren overbodig.

Later, meer bepaald in 2013, kreeg zijn ‘succesvolle eerste ontwerp’ een upgrade: de Panorama 2. Deze soundbar bracht een een nog beter geluid naar voren dankzij nieuwe drivers die een update hebben gekregen. Tevens zorgden nieuwe HDMI-ingangen voor een nóg eenvoudigere connectiviteit.

Nu bouwt B&W verder op het succes van hun succesvolle ‘familie’ van soundbars. Maak kennis met de grotere broer van de Panorama 2: de Panorama 3. Deze ‘top of the line’ soundbar staat absoluut op de schouders van ‘reuzen’. Net als bij voorgaande modellen is dit exemplaar ontworpen om geweldig geluid te leveren uit één enkele component. Zonder dat externe subwoofers nodig zijn.

De B&W Panorama 3 is slechts 6,5 cm hoog, 14 cm diep en 121 cm breed. Met inbegrip van een elegant én uitgesproken design dat naadloos integreert in elk interieur. Door zijn ‘lage profiel’ is de soundbar gemakkelijk te installeren. De Panorama 3 is voorzien van 13 individuele drive units die zijn opgevat in een 3.1.2 opstelling. Het resultaat? Een ruimtevullend én krachtig geluid dat geen enkele box kan evenaren. Aldus Bowers & Wilkins.

We kunnen er niet omheen: deze Panorama 3 is beloftevol. Zeer beloftevol. De reden daartoe? 1 woord: Dolby Atmos. Er wordt een immersieve ruimtelijke audio mogelijk gemaakt door deze Dolby Atmos integratie met naar boven gerichte aandrijvingen. De 50 mm driver units zijn speciaal door Bowers & Wilkins ontwikkeld voor superieure ruimtelijke soundtracks. Bovendien zijn deze drivers zorgvuldig onder een hoek geplaatst ter hoogte van de bovenkant van de soundbarbehuizing.

“We zijn erg blij met de lancering van de nieuwe Panorama 3: onze eerste soundbar mét Dolby Atmos. Hij combineert de prestatie en vooraanstaande komaf van een Bowers & Wilkins-product met het beste op het gebied van elegant design en moeiteloze gebruiksvriendelijkheid.”

Dat zegt Stephanie Willems, Brand President van Bowers & Wilkins. Hij is ervan overtuigd dat alle muziekliefhebbers, filmliefhebbers, … dol zullen zijn met de toonaangevende combinatie van een kamervullend geluid en uitgebreide functies.

Bowers & Wilkins Panorama 3De Panorama 3 is zowat de krachtigste soundbar in zijn klasse. De soundbar is in totaal 400 Watt ‘sterk’. Er gaat 40 Watt naar elke tweeter, 40 Watt naar elk paar midrange drive units, 40 Watt naar elke subwoofer en 40 Watt naar elke Dolby Atmos Elevation drive unit.

Er wordt een eenvoudige installatie gegarandeerd. Mede dankzij het ‘lage profiel’ kan hij gemakkelijk op een meubel worden gezet en zelfs voor de tv. Zonder zicht te ontnemen bij de onderkant van het beeldscherm. De Panorama 3 kan aan de muur bevestigd worden met een bijgeleverde metalen beugel.

Wat betreft connectiviteit hoef je alvast niet te vrezen want net zoals de installatie is het aansluiten zeer eenvoudig. Eén enkele ARC/eARC HDMI-aansluiting volstaat om de Panorama 3 op de tv aan te sluiten en het geluid van eventuele andere bronnen zoals een set-top-box of gameconsole te delen. Eenmaal aangesloten via HDMI kan het volume- en de aan/uit-functies geregeld worden met de afstandsbediening van de tv of satelliet-/kabeldecoder.

Bowers & Wilkins Panorama 3

Maar, zoals eerder al gezegd, is de Panorama 3 ook uitermate geschikt voor de muziekliefhebbers onder ons. Streamen in hoge resolutie? Jazeker. De soundbar is voorzien van zowel AirPlay 2 als aptX Adaptive Bluetooth. Op die manier kunnen zowel iOS- als Android-gebruikers hun favoriete muziek eenvoudig streamen. Daarnaast wordt een comptabiliteit gegarandeerd met Spotify Connect en de Bowers & Wilkins Music App. Via deze laatste wordt onder andere toegang geboden tot een groot aantal streamingdiensten waaronder Deezer, Last.fm, Qobuz, Soundcloud, TIDAL en TuneIn. Bowers & Wilkins laat weten dat de lijst met beschikbare diensten dit jaar nog verder zal uitbreiden.

Lees ook


Bowers & Wilkins ZeppelinBowers & Wilkins introduceert nieuwe generatie Zeppelin

 


 

Aan de bovenzijde heeft de Panorama 3 eenvoudige ‘verborgen tot ze oplichten-toetsen’. Uitermate geschikt voor onmiddellijke bediening voor het geval er niet onmiddellijk een  telefoon binnen handbereik is. Ook beschikt de soundbar over ingebouwde Alexa voor een moeiteloze stembediening.

Overigens is de Panorama 3, net zoals de iconische Bowers & Wilkins Zeppelin, ontworpen om lang mee te gaan. Het krachtige digitale ‘brein’ kan in de loop der tijd worden geüpgraded. B&W bevestigd dat de multi-room-functie kort na de lancering wordt geïntroduceerd. Op die manier zal de Panorama 3 compatibel zijn met andere Panorama’s of andere Zeppelins in een multiroom-omgeving. Of, als je het liever anders hebt, met een multiroom-systeem op basis van de Bowers & Wilkins Formation producten.

Kortom: de nieuwe Panorama 3 is niet alleen slank, slim en eenvoudig om te installeren maar ook geweldig om naar te luisteren. Volgens B&W is dit de soundbar waar audioliefhebbers op hebben gewacht. Gezien al het bovengenoemde kunnen we dat alleen maar bevestigen.

Vanaf 23 maart zal de Panorama 3 leverbaar worden. Zowel op de website van Bowers & Wilkins als bij geselecteerde dealers. De adviesprijs voor deze hoogwaardige soundbar? Die is vastgelegd op 999 euro.

Verkooppunten van het merk bowers-wilkins