Marantz, wie kent het audiomerk nu niet? Fabrikant van de meest muzikaal klinkende audiocomponenten. Naar aanleiding van High End München 2022 introduceren ze een hoogwaardige CD-speler van topkwaliteit: de CD 60. Speciaal ontworpen om een uitstekende geluidskwaliteit te garanderen dankzij een zeer geavanceerd circuit en interne componenten van de beste kwaliteit. Aldus Marantz. Qua design is de CD 60 alvast prachtig ontworpen met een industriële ‘look’. Hij oogt zeer rigide. Er wordt gesproken over een warm, vol en dynamisch geluidsbeeld. Zoals je zou verwachten: 100 procent Marantz.

Of Marantz investeert in de toekomst van cd’s? Daar lijkt het wel op met de voorstelling van hun CD-60. Een CD-speler die samengesteld is met het oog op een industrieel ontwerp. Met inbegrip van hoogwaardige onderdelen.

Momenteel is er vooral aandacht voor de florerende vinylmarkt en streamingdiensten die alsmaar in populariteit stijgen. Je zou daardoor haast vergeten dat er een hele generatie is die hun liefde voor muziek in enorme CD-verzamelingen heeft vastgelegd. Dat zegt Joel Sietsema, directeur van Marantz. En laat dat nu net de reden zijn waarom Marantz heeft besloten om de wondere wereld van CD-spelers nieuw leven in te blazen.

Eerder stond Marantz aan de wieg van cd-technologie. Getuige daarvan is de oorspronkelijke speler: de CD 63. Deze gloednieuwe telg, de CD 60, is een weerspiegeling van het feit dat Marantz 40 jaar geleden verliefd werd op CD’s. Het levert meer warmte, muzikaliteit en detail dan elk ander speler van zijn klasse. Klinkt veelbelovend.

Je kan er, hoe dan ook, niet omheen: het design. Qua ontwerp is de CD 60 gemaakt met moderne materialen in een prachtig architectonisch ontwerp dat smaakvol te combineren is met andere bestaande Marantz-versterkers. Of eventueel als losstaande toevoeging bij ieder hifi-systeem. Tevens kan het een perfecte ‘symbiose’ vormen met de eerder voorgestelde MODEL 40n geïntegreerde stereoversterker.

De CD 60 van Marantz kan rekenen op de veelgeprezen erfenis van techniek en verfijning die het merk rijk is. Denk hierbij maar aan de nieuwste HDAM versterkermodules, eigen Marantz-technologie, gebruikt in de analoge output stage. De nieuwe HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Modules) zijn superieur in hun totale respons in vergelijking met kant-en-klare IC-chipoplossingen die in andere producten worden aangetroffen. Deze modules zijn verder geoptimaliseerd voor de CD 60 zodat stroom nauwkeuriger wordt geleid. Hierdoor kan een belangstellende rekenen op aanzienlijk minder vervorming bij hoge frequenties in vergelijking met zijn voorganger. Met ongeëvenaarde muzikaliteit en details in elke opname als gevolg.

“Samen zijn ze een geweldig krachtig stel voor de mensen die hun cd-verzameling net zo koesteren als hun moderne streaminggemakken. Ook zullen veel consumenten de eenvoudige installatie en bediening van dit apparaat, die niet op een netwerk is aangesloten, op prijs stellen.”

Naast de CD-afspeelkwaliteit biedt de CD 60 het gemak van een USB-A-poort aan de voorzijde. Digitale bestanden kunnen moeiteloos afgespeeld worden. MP3, WMA, AAC, WAV, FLAC, HD, ALAC, AIFF (tot wel 192 kHz/24 bit) of DSD (tot wel 5.6-MHz)? De Marantz CD 60 kan er allemaal mee overweg.

Als volgende gaan we eens kijken naar de ‘technische spierballen’ van dit belevingsapparaat. Het exemplaar is voorzien van een nieuwe referentieklasse DAC, deze maakt een ondersteuning mogelijk voor 192 kHz/24 bit en DSD 5,6 MHz signalen. Klaar voor muziekgetrouw geluid met ongekende helderheid over het gehele frequentiebereik?

Een ander aspect dat de CD 60 DAC zo speciaal maakt is dat een belangstellende de keuze heeft tussen twee filteropties. Filter 1 levert een zachte ‘roll-off’ terwijl filter 2 synoniem staat voor een scherpere ‘roll-off’ met als resultaat een nauwkeuriger beeld. De digitaal naar analoog conversiefase van de CD 60 met HDAM’s creëert een gevoel van moeiteloosheid dat duidelijk wordt tijdens luistersessies.

De CD 60 ‘erft’ een HDAM-SA2 hoofdtelefoon versterkerschakeling van Marantz met drie standen (laag/midden/hoog) voor een perfecte match met vrijwel elke koptelefoon. De versterker kan desgewenst uitgeschakeld worden wanneer deze niet gebruikt wordt, waardoor ongewenste verstoring wordt voorkomen. Goed gezien van Marantz!

Naar verwachting zal de Marantz CD 60 leverbaar worden vanaf juni 2022. Je kan hiervoor terecht bij erkende verkooppunten of online via de website van Marantz. Dit model wisselt van eigenaar voor een adviesprijs van afgerond 800 euro (799,- euro om precies te zijn).

Verkooppunten van het merk marantz