De nieuwe toestellen van de Yamaha 2000 serie luiden de volgende generatie van het digitale tijdperk in. Hierdoor kan je ‘comfortabel’ én eenvoudig genieten van een verscheidenheid aan muziek in Hi-Fi kwaliteit. Om dit mogelijk te maken heeft Yamaha technologieën vanuit de 3000 en 5000 toplijnen grotendeels verwerkt in deze 2000 line-up. De eerste apparaten die nu geïntroduceerd worden zijn de NS-2000A vloerstaande luidspreker en R-N2000A Netwerk Receiver. Om de kernwaarden vorm te geven, die aan de basis van Yamaha’s True Sound gedachte liggen, wordt vastgehouden aan 3 beginselen waaronder afbeelding, dynamiek en tonale balans. Enkel op die manier kan Yamaha een echte Hi-Fi kwaliteit garanderen.

Yamaha R-N2000A

Met de R-N2000A kan je genieten van allerlei ‘muzikale content’. Of het nu gaat om streamingdiensten of bronnen met ultrahoge resolutie, het kan allemaal. De Netwerk Receiver is uitgerust met een eigen automatische kalibratietechnologie genaamd YPAO (Yamaha Parametric Room Acoustic Optimizer). Deze functie dient om de positie van zowel artiesten als muziekinstrumenten zo precies mogelijk weer te geven. Er wordt rekening gehouden met de delicate klankkleuren en atmosfeer van de ruimte. Met andere woorden: YPAO optimaliseert het geluid in de luisteromgeving met de allerhoogste precisie. Zo wordt elke huiskamer ‘getransformeerd’ naar de ideale luisterkamer.

Daarnaast krijgt het geluidsbeeld nog een extra ‘verdieping’ door het gebruik van grote ringkerntrafo’s. De ES9026PRO DzA converter uitvoering van ESS Technologies zorgt ervoor dat het geluidsbeeld nauwkeurig wordt gereproduceerd. Verder weet het toestel de dynamiek te vergroten. Dynamiek geeft een krachtig verschil tussen dramatische stiltes en beweging in de muziek. Om dit te realiseren heeft Yamaha op effectieve wijze het concept ‘Mechanical Grounding’ toegepast. Dit is afkomstig van Yamaha’s top Hi-Fi modellen. Het begin van Mechanical Grounding ligt aan de ‘voet’. Deze wordt vast gemonteerd aan het chassis. Vervolgens wordt het proces herhaalt bij het grote koellichaam, de ringkerntransformator en condenstatoren. Hierdoor worden ongewenste vibraties tegengegaan. Dit resulteert in een krachtig en zeer expressieve respons van de lage frequenties.

Lees ook


Yamaha NS-3000 ReviewReview: Yamaha A-S3200

 


 

Bovendien is zowel het versterkings- als het stroomgedeelte gescheiden van de aarde. Dit met als reden om alle sonische elementen en frequenties, van muziekinstrumenten tot vocalen op diverse toonhoogtes, zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Tevens wordt er gezorgd voor een superieure signaal/ruisverhouding en kanaalscheiding door de perfect symmetrische bouw van het apparaat. Met inbegrip van de ‘floating & balanced’ eindversterkertechnologie.

Ten slotte is de R-N2000A uitgerust met het netwerksysteem Yamaha MusicCast. Dit geeft de gebruiker toegang tot alle denkbare bronnen van lossless muziek tot streamingdiensten. Het ontwerp beschikt over prachtige analoge VU-meters en een HD OLED display om ook jouw ogen ‘de kost’ te geven. Een connectiviteit met USB-DAC en HDMI met ARC is mogelijk.

Yamaha NS-2000A

De vloerstaande luidspreker, NS-2000A, brengt een ‘ode’ aan de kennis en technologieën  die werden opgedaan bij de ontwikkeling van Yamaha’s topmodellen. Yamaha is overigens producent van onder andere muziekinstrumenten, maar heeft ook als doel om geluiden zo natuurgetrouw weer te geven. Om dit te verwezenlijken met de NS-2000A beschikt het model over een consistente toonkleur of tonale balans dat het volledige frequentiespectrum bestrijkt. Hiervoor maakt iedere luidsprekerunit gebruik van het nieuw ontwikkelde ‘Harmonious Diaphragm’, bestaande uit een mix van ZYLON en spar. Terwijl ZYLON beschikt over uitstekende eigenschappen op het gebied van snelheid, interne dissipatie en souplesse, is spar het voorkeurshout voor klankborden van vleugels. Dit brengt een accurate en waarheidsgetrouwe tonale expressie naar voor. Voorts laat het de harmonie van geluid voor zich spreken. Zo wordt de klank van de muziek rijker en mooier.

Lees ook


Yamaha NS-3000 ReviewYamaha NS-3000: Review

 


 

Daarnaast is de behuizing geoptimaliseerd. Hiervoor is gebruik gemaakt van vibrometers en een zogenaamde FEM (Finite Element Method) analyse. Het tussenschot in de behuizing is verstevigd zodat de LF-respons ‘rotsvast’ is. Dit zorgt voor een ‘comfortabel fundament’ voor de muziek en de creatie van een enorm geluidsbeeld. Om de perfecte weergave van audiobronnen na te bootsen, maakt Yamaha gebruik van de ‘Acoustic Absorber’. Dit is een unieke resonantiebuis die staande golven in de behuizing elimineert. Hierdoor wordt het realisme van de muziek, het energieniveau en de dynamiek in stand gehouden.

Verder zijn 2 speciaal gevormde buizen, genaamd Resonance Suppression Chambers, aangebracht achter het luidsprekerdiafragma. Dit om resonantie op te heffen en te voorkomen dat overmatig gebruik wordt gemaakt van absorberende materialen. Wat betreft het design heeft de behuizing van de NS-2000A een intens diepe glans. Deze diepe glans is een eerbetoon aan de ambacht van Yamaha omtrent het maken van de vleugels. Deze luidspreker heeft een statige elegantie die de aandacht trekt. Zowel spelend als in stilte. De R-N2000A en NS-2000A worden gelanceerd op 19 mei, dé start van High End München 2022. Over de adviesprijs is echter nog niets bekend op het moment van schrijven.

Verkooppunten van het merk yamaha