NAD Electronics zet een nieuw belevingproduct in de markt, meer specifiek in het segment van DAC’s: de C 389 HybridDigital DAC-versterker. Deze telg wordt omschreven als de perfecte ‘hoeksteen’ van een stereosysteem. Een audiofiele kwaliteit zou naar eigen zeggen centraal staan. Dit alles wordt gecombineerd met de nodige ‘flexibiliteit’ en waarde op lange termijn die wordt geboden door NAD’s Modular Design Construction-platform. Ook wel beter bekend als MDC2. Er wordt verwacht dat de NAD C 389 leverbaar zal worden in de zomer van 2022.
Het exemplaar is voorzien van NAD’s beproefde HybridDigital UcD-versterkerontwerp. Met inbegrip van dezelfde ESS Sabre DAC die wordt gebruikt in hun duurdere versterkers uit de Masters line-up. Volgens de producent van hoogwaardige audio/video-componenten is de C 389 ontworpen om een opwindende dynamiek en een transparant, gedetailleerd geluid te leveren. Allemaal mooi en wel, maar hoe is dit nu precies opgebouwd?
Op het ‘digitale vlak’ is NAD’s C 389 opgebouwd rond een 32 bit/384 kHz ESS Technology Sabre DAC-chip die bekend staat om zijn bijna-nul-niveaus van klokjitter. Een uitzonderlijk breed dynamisch bereik, ultralage ruis en vervorming niet te vergeten.
Qua eindtrappen hebben de ontwerpers gebruik gemaakt van een aangepaste versie van NAD’s HybridDigital UcD-ontwerp, met meerdere UcD-versterkermodules in gebalanceerde brugconfiguratie en een innovatieve schakelende voeding die op verzoek ruime stroomreserves kan leveren. De C 389 is 130 Watt per kanaal ‘sterk’ (continu vermogen) en kan levensechte luisterniveaus produceren. Ongeacht de luidsprekerbelasting.
Een verscheidenheid aan aansluitingen staat centraal dankzij zowel digitale als analoge ingangen. Een phonotrap met ultralaag ruisniveau? Een HDMI eARC-interface? De C 389 kan al jouw broncomponenten aan. Naast twee sets luidsprekeruitgangen beschikt de C 389 over twee subwooferuitgangen, voorversterkeruitgangen en een speciale hoofdtelefoonversterker.
Zoals eerder gezegd is deze hybride digitale DAC-versterker uitgerust met de nieuwste versie van NAD’s Modular Design Construction-technologie (MDC 2). Met twee MDC2-uitbreidingssleuven kan de C 389 zich aanpassen aan de technische vooruitgang en de evoluerende behoeften van jou als consument.
NAD’s Modular Design Construction-technologie, die in 2006 werd geïntroduceerd, stelt eigenaars van MDC-compatibele componenten in staat om nieuwe mogelijkheden toe te voegen door een uitbreidingsmodule in een MDC-sleuf op het achterpaneel te plaatsen. MDC2, dat in 2021 werd geïntroduceerd, is een volledig nieuw ontwerp dat tweewegcommunicatie mogelijk maakt tussen de uitbreidingsmodule en de hostcomponent. De eerste MDC2-module van NAD is de MDC2 BluOS-D, die beschikt over BluOS high-res multi-room streaming en Dirac Live ruimtecorrectie. MDC2 BluOS-D kan aangesloten worden op een thuisnetwerk. Dat kan draadloos via wifi of bekabeld met behulp van ethernet.
Eenmaal MDC2 BluOS-D geïnstalleerd, kan de C 389 deel uitmaken van een muzieksysteem voor het hele huis. 64 zones die aangestuurd kunnen worden? Check. Bediening via de BluOS Controller-app, beschikbaar voor zowel Android, iOS, macOS als Windows? Dubbel check.
Als luisteraar kan je je muziek afspelen van meer dan 20 streamingdiensten. Denk maar aan niet te missen ‘spelers’ zoals TIDAL, Deezer, Qobuz, Amazon Music HD en Spotify. Heb je een persoonlijke muziekbibliotheek? Ook die kan je ten gehore brengen.
De C 389 biedt een mogelijkheid om MQA te decoderen en te renderen, evenals Apple AirPlay 2 en bediening door populaire spraakassistenten. Sluit de meegeleverde microfoon aan op de USB-poort van de MDC BluOS-D. Vervolgens start je de gratis Dirac Live-app. Dirac Live ruimtecorrectie compenseert akoestische problemen zoals staande golven en kamerreflecties. De resultaten zijn ‘transformatief’ en bieden een diepere bas met meer textuur, een nauwkeuriger beeld en een verbeterde timbrale nauwkeurigheid.
De eerste leveringen staan volgens NAD gepland voor de zomer van 2022. De C 389 zal over de toonbank gaan voor een adviesprijs van €1.499,-.