Al een geruime tijd bestaan er draadloze oortjes. In 2016 werden de eerste gelanceerd door Apple: de AirPods. Daarna zijn er heel wat verschillende varianten op de markt gekomen. Ondertussen al tweede of soms zelfs derde generaties. Zo introduceerde Sennheiser recentelijk de derde generatie: de MOMENTUM True Wireless 3. Wij mochten ze al eens testen, nog voor de officiële introductie.

Sennheiser is een Duitse producent die je kan kennen van onder andere hoofdtelefoons, microfoons, soundbars en all-round audio-oplossingen. Of je nu een DJ, wetenschapper, geluidstechnicus of muziekliefhebber bent, dat speelt geen rol. Want het merk staat symbool voor het brengen van premium producten, ultieme geluidskwaliteit en onvervormd luisterplezier.

Design

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 Review in-earsHet ontwerp van de oortjes bestaat uit een geblokte vorm met afgeronde hoeken. In het midden van de vorm kan je het logo van de producent terugvinden. Hier is dus niet zoveel verschil in vergelijking met zijn voorganger. Enkel het metalen accent is verdwenen. Zoals wel vaker het geval is, levert de fabrikant siliconen oortips mee. Zo kan je de gekozen dopjes vervangen naar de geschikte maat. Want de ‘stabiliteit’ hangt grotendeels af van de pasvorm in jouw oorschelp. Voor mij persoonlijk pasten de standaard oordopjes perfect. De in-ears blijven heel stevig in de oren zitten en zijn overigens heel comfortabel. Toch springt de oortelefoon meer in het oog bij het dragen dan ik had verwacht. Mijn inschatting was dat het design niet op te merken zou zijn en niet zichtbaar uit het oor zou komen, zoals bij in-ears van artiesten bijvoorbeeld. Toch komt het uiteinde verder dan het oor waardoor ze minder discreet zijn.

Oplaadcase

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 Review in-earsPersoonlijk vind ik de meegeleverde case van Sennheiser zeer elegant. Deze is overtrokken met een stijlvol stofje waardoor er geen krassen op kunnen komen. Ook bij deze derde generatie komt het model in een donkergrijze etui. Hierop pronkt het Sennheiser logo dat centraal in het wit staat. Verder is er bij dit nieuwe model oplaadondersteuning toegevoegd in de ‘vorm’ van Qi Wireless. Dit is een standaard die aanduidt dat het apparaat draadloos oplaadbaar is. Hierbij wordt gebruik gemaakt van magnetisme waardoor elektrische spanning wordt opgewekt. Het apparaat is dan voorzien met een spoel die het elektromagnetisch veld kan absorberen en vervolgens de accu vult met energie. Een geweldige feature vind ik. Zo heb ik de case van de in-ears draadloos kunnen opladen door ze op mijn smartphone te plaatsen. Dit moet wel ondersteunt worden door jouw toestel. Zeer handig als je (vaak) onderweg bent en geen oplaadkabel mee hebt genomen.

De meeste in-ears in dit marktsegment hebben een batterijlevensduur van rond de 7 uur. Het nieuwe model van Sennheiser valt hier mooi binnen. Met 7 uur afspeeltijd en nog eens 21 uur extra speeltijd dankzij de meegeleverde case, kan je tot wel 28 uur genieten van van je favoriet muziek.

Lees ook


Sennheiser CX True Wireless: Review

 


 

Klaar voor de test

Ik heb al eens oortjes (bluetooth) gehad toen deze op de markt verschenen. Maar dit is al een geruime tijd geleden. De installatie ging heel vlotjes. Op slechts 1 minuut was ik al aan het luisteren. Bij het eerste gebruik van de Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 in-ears merkte ik meteen dat ze erg comfortabel en stevig zitten. Hoewel ik de oplaadcase geweldig vind, ben ik er wel van overtuigd dat het klepje om de etui te openen, een tikkeltje verder had mogen opengaan. Zo kan je de oortelefoon makkelijker in- en uit de case nemen.

Ondanks dat ik al eens bluetooth oortjes heb gebruikt, heb ik nog nooit ANC in ‘levende lijve’ mogen ervaren. Daarom ben ik heel benieuwd om de Adaptive ANC te testen van dit recent geïntroduceerde model. Ik werd positief verrast met het resultaat. Zo kan je door het centrum wandelen zonder gestoord te worden van al het rumoer. Ook als er wat veel lawaai is op de werkvloer kan je volledig in concentratie werken omdat je dit niet meer hoort.

Applicatie

Daarnaast is de app heel gebruiksvriendelijk. In deze Smart Control App van Sennheiser zijn heel wat verschillende instellingen beschikbaar waardoor je de oortjes kan afstemmen op jouw persoonlijke voorkeuren. Zoals het aanpassen van de touch controls, dat vond ik een pluspunt. Wel vind ik dat de oortjes iets te gevoelig zijn bij contact. Zo zet je dus vaak het geluid luider bijvoorbeeld wanneer je de oortelefoon in je oren stopt terwijl dit niet de bedoeling is.

Bovendien zit er een Sound Personalization-functie in verwerkt. Op die manier kan je via een begeleide luistertest het geluid personaliseren. Verder is de app van Sennheiser voorzien van een equalizer. Vind je dit te ingewikkeld? Dan kan je gebruik maken van enkele presets, namelijk de bass boost en podcast mode. Zo kan jij het geluid afstemmen op basis van jouw luistervoorkeuren. Wat ik spijtig vind is dat de oortjes slechts met 1 apparaat verbonden kunnen zijn. Wanneer je dan op je laptop werkt en muziek afspeelt op de in-ears, kan je niet tegelijkertijd met je smartphone verbonden zijn. Zo kan je dus geen mogelijke oproepen beantwoorden via de oortelefoon.

Lees ook


Sennheiser IE 600De nieuwe IE 600 in-ears van Sennheiser: buitengewoon in elk detail

 


 

Conclusie

Ik ben persoonlijk zeer tevreden over de Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 die wordt geleverd in een zeer elegante oplaadcase. Naar mijn mening mag de klep van deze case wel iets verder openen. De oortelefoon heeft een uitstekende geluidskwaliteit waarmee je tot 28 uur kan luisteren. Verder zitten de oortjes heel comfortabel en stevig in je oren. Kortom, ze vallen niet uit indien je de juist tips gebruikt. Met de Qi Wireless oplaadondersteuning heb je de mogelijkheid om de case draadloos op te laden. Heel handig als je onderweg bent en een kabel vergeten bent. Dankzij een gebruiksvriendelijke applicatie kan je zelfs alles eenvoudig naar je hand zetten, van bediening tot equalizer.

Ik heb de zwarte Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 getest, maar deze oortelefoon is ook verkrijgbaar in de afwerking grafiet en wit. Voor een adviesprijs van 249,- euro kan je deze oordopjes op de kop tikken. Wat mij betreft is deze oortelefoon zeker aan te raden.

Sennheiser MOMENTUM Wireless 3

€ 249,-
8.3

Prestaties

8.5/10

Functionaliteiten

8.5/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

7.0/10

Pros

  • Hybrid Adaptive ANC
  • Geluidskwaliteit
  • Qi Wireless oplaadondersteuning
  • Comfortabel

Cons

  • Verbinding met 1 apparaat
  • Opening klep van meegeleverde oplaadcase
Verkooppunten van het merk sennheiser