Denon probeert met zijn nieuwe PerL Pro oortjes marktaandeel in het high-end segment van de bekende merken af te snoepen zoals Sony en Apple. Meerdere fabrikanten, zoals Bowers & Wilkins, Sennheiser en Bang & Olufsen kwamen de laatste jaren met gelijkaardige producten op de markt. Slaagt Denon in zijn opzet? Wat brengen zij in stelling om de strijd te winnen? Je leest het in deze review.

Denon PerL Pro Review in-earsDe Denon PerL Pro in-ears leken mij op het eerste zicht vrij groot. Ik was dan ook niet zeker of dit echt iets voor mij zou zijn. Echter, de PerL Pro zijn premium draadloze HiFi-oortjes met actieve ruisonderdrukking (ANC) van de bekende audioproducent Denon. Dus er moest toch serieus over nagedacht zijn. De PerL Pro in-ears werden ontworpen met als primair doel: een excellente luisterervaring garanderen. Perfect voor muziekliefhebbers. Maar de Denon PerL Pro’s moeten ook geschikt zijn om er mee te bellen of een videoconference te voeren.

Maar, eerst enkele praktische en technische details voor we ingaan op hoe deze nieuwe draadloze oortjes van Denon werken én klinken.

Denon PerL Pro Review in-earsMidden 2023 heeft Denon, via zijn dochteronderneming Masimo, het Australische Nura overgenomen. Nura stond bekend om zijn baanbrekende audioproducten. Denk maar aan de NuraTrue Pro oortjes die ontwikkeld werden met gepersonaliseerd geluid in het achterhoofd. De Denon PerL Pro’s delen, in principe, dezelfde basis als de NuraTrue Pro’s. Meer nog: op de naam en iets lagere prijs (€ 349,-) na zijn deze exemplaren identiek. Denon heeft echter een aantal elementen toegevoegd zoals zijn Sound Master Tuning, maar daarover later meer.

In 2018 introduceerde Nura een revolutionair product: hoofdtelefoons die de geluidsbeleving afstemmen op basis van jouw individuele gehoor. Dit innovatieve concept vond zijn weg naar verschillende producten, waaronder de NuraLoop en later de NuraTrue-productlijn. In 2023 werd deze productlijn verder uitgebreid met de NuraTrue Pro. Niet lang daarna kwam het nieuws dat het Australische Nura werd overgenomen door Masimo.

Benieuwd naar onze review video? Je ontdekt ‘m hier.

Wat zit er in de doos?

 • 2 Denon PerL Pro draadloze oortjes;
 • Een oplaadcase;
 • 4 paar siliconen oordopjes (extra-klein, klein, medium & groot);
 • Een USB-C oplaadkabel;
 • Handleiding en veiligheidsgids.

Specificaties Denon PerL Pro

 • 10 mm dynamische driver met een 3x-gelaagd titanium diafragma;
 • Masimo AAT-technologie (Adaptive Acoustic Technology) meet je oren en past het geluid hierop aan;
 • Bluetooth 5.3 incl. aptX Lossless en aptX Voice voor perfect draadloos geluid;
 • Adaptive Active Noise Cancellation (ANC);
 • Dirac Virtuo Spatial Audio;
 • Tot 32 uur batterijduur (8 uur in de oortjes en 24 uur via de oplaadcase);
 • Draadloos opladen via standaard Qi-oplader (apart verkrijgbaar).

De test

Ik doe dit op 4 verschillende punten.

 • Draagcomfort: hoe aangenaam dragen ze en blijven ze ook goed zitten.
 • Connectiviteit: hoe makkelijk verbind ik ze met een ander toestel.
 • Bedieningsgemak: hoe gebruik ik de oortjes, zet ze luider/stiller, start ik een telefoongesprek, …
 • Geluids- en spraakkwaliteit: hoe hoor ik muziek, telefoongesprekken. Hoe hoort men mij.

Draagcomfort

Denon PerL Pro Review in-earsDe in-ears van Denon zien er heel elegant uit. Uit alles blijkt dat eersteklas materialen gebruikt zijn. Wat me het meest verwonderde aan deze oortjes is de comfortabele pasvorm. Ondanks hun iets grotere omvang blijken ze heel goed te passen en vooral ook goed te blijven zitten. De oortjes zijn zweet- en spatwaterbestendig en worden geleverd met 4 verschillende maten verwisselbare oordopjes, zodat ze altijd stevig blijven zitten. Voor extra stabiliteit tijdens sporten kunnen de bijgeleverde ‘vinnen’ gebruikt worden.

Connectiviteit

Over de verschillende weken van mijn test heb ik de Denon PerL Pro’s onderworpen aan verschillende ‘dagelijkse’ uitdagingen. Het koppelen verloopt probleemloos bij het gebruik van iOS, Windows en Android. De PerL Pro in-ears ondersteunen ook Multipoint Connection. Dit werkt vlekkeloos tussen Android, iOS en Windows. De Denon-app blijkt ook uiterst gebruiksvriendelijk te zijn. De PDF-handleiding biedt alle informatie over de functies en bediening van de Denon PerL Pro’s.

Bedieningsgemak

Denon PerL Pro Review in-earsHun bedieningselementen zijn eenvoudig te gebruiken en zeer aanpasbaar. De aanraakgevoelige oppervlakken op de oordopjes zijn groot en gevoelig genoeg, zodat een lichte tik voldoende is om commando’s te registreren. Je kan ook de rand van de ronde oordopjes vastpakken om de pasvorm aan te passen, zonder per ongeluk je audio te pauzeren of het volume te verhogen. Er zijn verschillende audio-cues voor enkele, dubbele en driedubbele tikken. Spraakmeldingen kunnen geactiveerd worden in de bijhorende app.

Aan het linkeroortje:

 • Enkele tik: ‘Social Mode’ in- of uitschakelen (een transparantiemodus waarmee je omgevingsgeluid kunt horen, zonder audio te pauzeren).
 • Dubbele tik: spraakassistent activeren.
 • Driedubbele tik: geen standaardactie.
 • Dubbele tik en vasthouden: verlaagt het volume.

Aan het rechteroortje:

 • Enkele tik: audio afspelen/pauzeren.
 • Dubbele tik: naar het volgende nummer gaan.
 • Driedubbele tik: naar het vorige nummer gaan.
 • Dubbele tik en vasthouden: verhoogt het volume.

De applicatie biedt de flexibiliteit om één van deze opdrachten opnieuw toe te wijzen. Je kan er ook voor kiezen om functies toe te voegen die standaard niet zijn opgenomen.

De bediening via de aanraakgevoelige buitenkanten van de PerL Pro verloopt soepel. Via de app kunnen individuele aanpassingen gemaakt worden tot in het kleinste detail. Indien gewenst kan een 5-bands equalizer ingeschakeld worden. Via High Gain is het zelfs mogelijk om de EU-conforme volumeregeling te omzeilen en de Denon PerL Pro op vol vermogen te laten werken. Let echter op: dit kan gemakkelijk leiden tot vervorming. Desalniettemin kunnen mensen met gehoorproblemen voordelen halen uit deze functie.

Geluids- en spraakkwaliteit

Wat deze in-ears zo speciaal maken, is het unieke geluidsprofiel dat aangepast wordt aan de vorm van jouw oren. Jawel: zowel links als rechts wordt er op basis van de vorm (van de binnenkant) van je oor een geluidsprofiel aangemaakt. Elke ruimte is uniek. Dat geldt ook voor de kleine, complexe ruimte van je oren. Met de innovatieve Masimo AAT-technologie (Adaptive Acoustic Technology) hebben ze oortjes weten te creëren die je oren nauwkeurig in kaart brengen en het geluid daarop afstemmen. Het is als een geavanceerde versie van de digitale ruimtecorrectie die je vindt bij luidsprekersystemen zoals RoomPerfect of Dirac. Maar hier gaat AAT verder dan alleen het meten in je gehoorgang. Het is een knap staaltje geavanceerde technologie.

Het personalisatieproces wordt zeer goed beschreven in de applicatie en is eenvoudig te realiseren. Tijdens het uitvoeren van de test is het echter belangrijk dat de oordopjes perfect passen. Het belang van een rustige omgeving is onontbeerlijk. Zo wordt interferentie en meetfouten zoveel mogelijk uitgesloten.

Via de Denon-app stuurt het systeem een reeks testtonen naar je oor, waarbij het de microscopische respons van je trommelvlies en binnenoor meet. Op basis van deze metingen wordt jouw unieke geluidsprofiel berekend, waardoor het geluid afgestemd is op jouw oren. Het resultaat is een directer, kristalhelder geluid dat echt uniek is voor oortjes. Dit alles gebeurt in slechts enkele minuten. Je persoonlijke profiel wordt opgeslagen in de app, zodat je het slechts één keer hoeft in te stellen.

Mijn eerste idee was ‘dit is een gadget dat vooral op papier goed verkoopt, maar in de praktijk weinig toevoegt’. Ik kon echter niet verder van de waarheid zitten. Het verschil in kwaliteit tussen de standaardinstelling en mijn gepersonaliseerd profiel was fenomenaal! En dan druk ik mij nog voorzichtig uit.

Daarenboven zijn de Denon PerL Pro oortjes handmatig getuned door Denon’s Sound Master, Shinichi Yamauchi. Hij heeft deze oortjes de kenmerken van ruimtelijkheid en luchtigheid gegeven die je enkel terugvindt in veel duurdere over-ear hoofdtelefoons.

Met de eenvoudig te kiezen ‘Immersion Mode’ kan je het basvolume in de app aanpassen. Van neutraal tot overdonderend hard, alsof je op de eerste rij staat bij een rockconcert. Je kan deze functie gebruiken om enkel de bastonen wat extra te benadrukken, zodat je ook een volledig geluidsbeeld krijgt bij laag volume. Wanneer je een smart-TV hebt met bluetooth ondersteuning, kan je de Denon PerL Pro in-ears daarmee verbinden. Probeer het maar eens… Je zal dan merken wat ‘immersive’ echt betekent. Je zit gewoon midden in de actie. Zalig!

Denon PerL Pro Review in-ears

De Denon PerL Pro in-ears gebruik je evenwel niet alleen voor muziek maar ook om te bellen of een Teams-gesprek te voeren. Met Qualcomm aptX Voice voor superbreedband (32 kHz) en acht microfoons die je stem registreren, voer je altijd kraakheldere telefoongesprekken.

De gesprekken klinken helder en duidelijk. De oortjes pikken wel enig omgevingsgeluid op maar dat is geen echt ‘probleem’. Er is ook geen uitval van gesprekken of luistersessies. De PerL Pro gebruikt de Bluetooth 5.3 versie. Stabiliteit op vlak van transmissie is verzekerd.

Door gebruik te maken van 3 microfoons + één bone-conduction-microfoon per oortje, presteren deze exemplaren bijzonder goed bij het bellen. De verstaanbaarheid is uitstekend. Dat rapporteren gesprekspartners, zelfs in luidruchtige omstandigheden. Je kan ze vlot gebruiken om te telefoneren onderweg of bij een videocall (thuis of op kantoor). Wat betreft ANC (Automatic Noise Cancelling) doen de Denon PerL Pro oortjes het goed maar niet bijzonder.

De luistertest

De Denon PerL Pro oortjes zijn high-end HiFi producten. Laat ik ze dan ook eens met de nodige muziek én film testen.

Bij het beluisteren van ‘Slave To The Rhythm (Hot Blooded Version)’ van Grace Jones uit de magnifieke CD ‘Private Life’ hoor je niet alleen de topkwaliteit van de PerL Pro in-ears maar ook de fenomenale mixing van deze song. Elk instrument is kraakhelder in deze geweldige opname. Sinds kort is dit één van mijn favoriete songs om high-end HiFi te testen. Het beluisteren van deze muziek gaf me kippenvel. Echt!

Denon PerL Pro Review in-ears

Dan nog een recent ontdekte klepper. ‘Beat Hotel’ door Allan Taylor uit de compilatie CD ‘Closer tot Music, Vol1’. Een prachtige opname die zowel stem, gitaar als verschillende andere instrumenten over het volledige spectrum weergeeft. In dit nummer is er een duidelijk aanwezige bas die bij veel luidsprekersystemen tot overdreven weergave leidt. Niet bij deze Denon PerL Pro oortjes! Ruimtelijk, perfect gedetailleerd in hoog, midden en laag. Zonder de bassen te laten overheersen.

Tot slot ‘The Peterson House and Finale’ uit de film ‘Lincoln’ waar de meesterlijke John Williams weer eens voor prachtige filmmuziek tekent. De in-ears geven de houtblazers in volledig spectrum door. De ANC doet zijn werk en zorgt ervoor dat ik bij de stillere gedeeltes geen storende geluiden van buitenaf waarneem. Het is bij de koperspelers dat je de volledige ruimte en diepgang van deze set oortjes ontdekt. Prachtig!

Om de test af te sluiten verbind ik de Denon PerL Pro oortjes met mijn Sony smart-TV. Ik kijk naar ‘Rebel Moon’, de laatste nieuwe Netflix Sci-Fi hit. Met ‘Ruimtelijke Audio’ in Netflix actief en ‘Immersive Mode’ op de PerL Pro oortjes ingeschakeld is het puur genieten. De muziek klinkt prachtig op ruimtelijk vlak, de scenes (actie) donderen. Voor kijkers zonder een subwoofer zijn deze oortjes waarschijnlijk het beste alternatief.

Conclusie

De Denon PerL Pro in-ears vertegenwoordigen een hoogtepunt in draadloze audiotechnologie. Een eersteklas geluidskwaliteit gaat hand in hand met een robuuste constructie. Intelligente functies worden naadloos gecombineerd. Deze oordopjes staan garant voor een buitengewone auditieve ervaring voor mensen met een veeleisende (muziek)smaak. Ik ervaar het ruimtelijke en levendige geluid waar Denon bekend om staat. Of het nu gaat om de helderheid van spraakoproepen of de meeslepende muziekervaring: de Denon PerL Pro in-ears overtreffen al mijn verwachtingen. Stap in een wereld van sonische uitmuntendheid. Perfect om je audio-ervaring opnieuw te definiëren.

Denon PerL Pro

349,- euro
9.7

Prestaties

9.8/10

Functionaliteit

9.5/10

Prijs/kwaliteit

9.5/10

Bouwkwaliteit

9.9/10

Design

9.7/10

Pros

 • Gepersonaliseerd audioprofiel door ultrasone meeting van elke oor
 • Extreem helder, ruimtelijk en full spectrum bij muziekweergave
 • Luxueuze afwerking en comfortabel bij gebruik gedurende langere tijd
 • Excellente spraakkwaliteit middels de 8 ingebouwde microfoons
 • 32 uur batterij werking en een eenvoudige bediening

Cons

 • De iets hogere aanschafprijs
 • ANC niet super, maar voldoende
Verkooppunten van het merk denon