NAD, New Acoustic Dimension, begon in 1972 in Londen toen een groep van audio importeurs besloot zelf producten te gaan maken. Technisch bepalend was het genie van Bjorn Erik Edvardsen (BEE, ook terug te vinden in typenummers als hommage). Nu is het onderdeel van het Canadese Lenbrook. NAD zet kwaliteit voor uiterlijk vertoon en dat zie je nog steeds in het productgamma.

Lenbrook heeft niet alleen NAD in zijn gamma, maar ook het veelgeprezen Bluesound. En dat blijkt duidelijk in de laatste NAD modellen die technologie van beide firma’s combineren in fraaie producten.

De Masters serie, waarvan de typenummers beginnen met M, zijn het technische paradepaardje van NAD en spelen op de markt mee op referentie niveau. De M10 is een combinatie van versterker en netwerkspeler met een compacte vormfactor.

Technologie en installatie

Het is al een tijdje geleden dat ik nog een NAD product mocht recenseren en toen ging het nog over een component uit de ‘standaard’ productlijn. De Masters serie speelt een categorie hoger en dat merk je meteen als je de versterker uit de doos haalt. Ik moet toegeven dat ik niet zo’n fan ben van al die compacte componenten. Niet dat dat tegenwoordig met de alomtegenwoordige klasse D gebaseerde versterkers een technisch probleem zou zijn, maar het stapelt echt niet handig in je audio rack. Tenzij je vol voor een volledige opstelling van één en dezelfde fabrikant gaat. NAD maakt met de M10 V2 echter ook een statement: bundel al het nodige in 1 apparaat, koppel er luidsprekers aan en je bent vertrokken. In die optiek is de compacte vormgeving natuurlijk prima.

De M10 sober noemen is een understatement. Er is namelijk geen enkele knop te bekennen. De hele voorzijde van het apparaat is echter een touchscreen wat je alle functies van het toestel presenteert. En bij het afspelen van muziek van gekoppelde muziekgrossiers zie je dan de albumhoes en titel van het lopende nummer. De bediening van het apparaat op afstand gebeurt via ofwel een (heel) beperkte afstandsbediening of, hoe kan het ook anders, via de BluOS app op Android of iOS. De afwerking en materiaalkeuze van de M10 V2 is alleen maar voorbeeldig te noemen.

Een blik op de achterzijde laat zien wat je zo allemaal kan koppelen. Een coaxiale en optisch digitale bron, een CD speler of oudere TV bijvoorbeeld, worden zo door de nieuwe generatie DAC van de M10 binnengeleid. Een nieuwere TV koppel je best via de eARC HDMI aansluiting. Voor ‘legacy’ apparatuur zijn er ook nog twee analoge tulp paartjes voorzien. Draaitafels moeten wel zelf zorgen voor voorversterking, maar tegenwoordig is dat meestal geen punt meer. USB is ook voorzien: een stick of harde schijf uitlezen is geen probleem. En uiteraard is er een RJ45 netwerk aansluiting die naast wifi gebruikt kan worden voor netwerkbronnen allerlei. Bluetooth zorgt dan nog voor koppeling met smartphones. Een heel volledige lijst op een phono voorversterker na.

Lees ook


SpektorReview NAD C316 V2 en DALI Spektor 2: een interessant stereo systeem

 


 

Maar ook zijn er nog een paar onzichtbare features. Zo is de M10 ook bidirectioneel apt-X HD Bluetooth compatibel en kan je dus bijvoorbeeld ook draadloos je hoofdtelefoon koppelen of muziek van je smartphone beluisteren. Ook AirPlay2 compatibiliteit is er en je kan zelfs je muziek selecteren via spraakcommando’s. Extra luidsprekers uit het Bluesound gamma kunnen trouwens draadloos de achterkanalen van meerkanaals muziek weergeven. Oh ja, en de M10 is ook nog MQA en Roon compatibel.

Benieuwd naar onze leuke review video die wij maakten van de NAD M10 V2 waarin je alles ontdekt over hetgeen dat dit audiofiele toestel van absolute topkwaliteit te bieden heeft?

In de praktijk

Het versterkersdeel van de M10 presenteert zich met een klankmatige neutraliteit die ik ook bij de vorige NAD recensie waarnam. Recht uit de doos is er al een grote definitie en voorbeeldige positionering van de geluidsbron. Met z’n 100 Watt heeft de M10 meer dan genoeg reserve om ook lage rendement luidsprekers moeiteloos aan te sturen. Het is zelfs zo dat ik bij een test met mijn supergevoelige hoornluidsprekers eerder met het omgekeerde werd geconfronteerd: zelfs op de laagste volumestand was er nog behoorlijk wat geluid. Maar die speakers zijn dan ook uitzonderlijk. Gekoppeld aan een set B&W 804 D3 waren de geboden regelingsopties prima.

De in de M10 gebruikte ESS DAC zorgt ervoor dat ook de fijnste nuances en details hoorbaar worden gemaakt terwijl baslijnen duidelijk afgelijnd worden. Door de ondersteuning tot 192 kHz samplingrate is de M10 totaal afgedekt voor nu en de toekomst van digitale muziek.

Uiteraard is de integratie als netwerkspeler en de aanwezigheid van een scherm een grote troef bij de M10. Een blik op het grote display, wat gelukkig duidelijk leesbaar blijft vanop typische luisterafstand en heel soepel reageert op handbewegingen, toont je steeds de albumhoes en titel. Je moet dus niet telkens je smartphone raadplegen om te zien wat er speelt. Dit is een fantastische toevoeging voor een netwerkspeler en een groot gemis bij veel concurrenten. De geïntegreerde BluOS functionaliteiten, van het spelen van Tidal of Qobuz muziek aan hoge bitrates, over het beluisteren van je eigen gedigitaliseerde muziek via je netwerk tot het genieten van internet radio uit heel de wereld, maken de M10 een klasse product.

Een wat op de achtergrond spelende maar ongelooflijke extra troef vind ik de integratie van het Dirac Live systeem. Room correction is met stip de meest positief ingrijpende aanpassing van je geluidsinstallatie die ik ooit heb gehoord. Kabels en versterker topologie veranderingen verdwijnen erbij in het niets.

Als je goede luidsprekers hebt met voldoende reserve, vooral in het laag dan, kunnen goede room correction systemen dag versus nacht vergelijkingen doorstaan. Het Dirac systeem is duidelijk hoogwaardig en biedt erg veel aanpassingsmogelijkheden bovenop de automatismen, maar vereist wel het gebruik van een computer. Een meetmicrofoon zit in de doos. Ook is de standaard aangeboden versie enkel werkzaam in het lage en middentonen gebied tot 500 Hz. Voor een volledige versie moet je 99 euro extra betalen. Gezien de mogelijkheden van het systeem en het feit dat niet iedereen zich hieraan zal wagen een correct extra. Doen.

Conclusie

Bijna de ideale moderne all-in-one, deze NAD M10 V2. Een fantastisch touchscreen in een top afgewerkte behuizing. Alle nodige en hedendaags aansluitingen, behalve dan een phono voortrap voor de neo vinyl aficionado’s onder ons. Het deel van de versterker doet helemaal wat ervan wordt verwacht. Via het netwerk kan alle muziek ‘binnengetrokken’ worden tot in de allerbeste kwaliteit. En je TV en je oude CD collectie en dito speler mogen ook nog meespelen. Dat alles in een specifiek op jouw luisterruimte afgestemde setting. Top, top, top.

NAD M10 V2

2999 euro
8.8

Prestaties

8.5/10

Functionaliteit

9.5/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

9.0/10

Pros

  • Bouwkwaliteit
  • Room correction op hoog niveau met Dirac Live
  • Een echte all in one

Cons

  • Beperkte afstandsbediening
  • Niet goedkoop
Verkooppunten van het merk nad