NAD, de Canadese audio elektronica specialist, doet met de speels genaamde C316 V2 een update van de al bestaande entry-maar-toch-hifi level C316BEE versterker, een ouwe getrouwe die lang onder het motto “if it ain’t broken, don’t fix it” succesvol bleef meedraaien in het gamma, zodat die nu ook mee kan surfen op de nieuwe vinyl golf. In combinatie met een in dit geval Deense compacte luidspreker uit hetzelfde segment, de compacte DALI Spektor 2 van 12 liter, wordt een wel heel erg interessant stereo systeem gecreëerd.

Technologie

De NAD C316 V2 is op het eerste zicht een rechttoe-rechtaan stereo versterker van 40 Watt bij 8 Ohm. Wat nader kijken laat toch wel een paar interessante kenmerken zien, zeker als je zijn prijs meetelt in de vergelijking. Naast 4 standaard line inputs is er op het voorpaneel een 3,5mm stereo jack input voor bijvoorbeeld een smartphone. Deze V2 versie van de amp heeft nu ook een MM Phono aansluiting en gaat zo mee met de hergeboorte van vinyl. De speakerterminals, voor speakers vanaf 4 Ohm, voldoen prima en hebben extra veel grip. En dan is er ook nog een “echte” aan/uit knop op de achterzijde.

De standby knop op de voorzijde schakelt het apparaat zoals gebruikelijk niet helemaal uit. De metalen behuizing is wat aan de dunne kant, maar verleent ons via zijn verluchtingsrooster zicht op een heuse en riant uitgevoerde ringkerntransfo. Tel daarbij ook nog de afschakelbare hoge en lage tonen regelaars en een hoofdtelefoonaansluiting. Alles bij elkaar een verbazingwekkend complete set kenmerken. Alle knoppen hebben een solide gevoel maar de volumeregelaar is wel van plastic. De bijgeleverde afstandsbediening is erg compact uitgevoerd.

De DALI Spektor 6 en 1 kwamen al eens voorbij in een 5.0 set review en werden toen als een prima investering gezien. De Spektor 2 is uiteraard net een maatje groter dan de 1 en zou ook als stereopaar moeten kunnen voldoen. Bij de 5.0 test vond ik de 6 heel er goed, maar de 1, alhoewel heel erg geschikt als achter/zijkanaal in een multikanaals opstelling, wat dunnetjes als stereopaar.

De hier geteste Spektor 2 vergroot zowel zijn inhoud als de gebruikte driver units ten opzichte van de 1 en heeft daardoor wat meer diepgang. Met hun 6 Ohm impedantie en 84,5 dB gevoeligheid komen ze net(jes) binnen het bereik van de NAD. DALI maakt zoals gewoonlijk gebruik van een papieren woofer conus doorweven met houtvezels om de structuur onregelmatig te maken zodat resonanties zo veel mogelijk vermeden worden. De tweeter is een erg lichte softdome die zodanig wordt gebruikt dat de afstraling erg breed is. Bedoeling hiervan is om ervoor te zorgen dat de klankbalans optimaal is over een zo groot mogelijk gebied in de woonkamer.

Ondanks de erg lage prijs blijkt de afwerking van de kasten meer dan voldoende.  Hoeken en naden zijn vlekkeloos. De houtlook rondom is overtuigend en kwalitatief. Opvallend en erg stijlvol is het voorpaneel wat volledig in zwart vinyl met leer print is uitgevoerd. De set is ook beschikbaar in walnoot voor een wat klassiekere look. Door de eenvoudige vormgeving wordt de prijs gedrukt zonder afbreuk te doen aan elegantie. De set past hierdoor in zowat elk interieur. De achterzijde is dan wel net iets minder oogstrelend, maar is wel volledig bekleed. De aansluitpunten zijn dan weer wel erg kwaliteitsvol.

In de praktijk

Muziek maken en er plezier aan hebben, dat is toch het voornaamste doel in iedere categorie van hifi producten. Deze set is dan misschien wel eerder gericht op de prijsbewuste consument, maar dat belet niet dat de bang-per-buck hier letterlijk wel heel erg groot is. Vooral de ruimtelijkheid die de DALI tweeters de lucht in blazen is opmerkelijk. De 40 Watt NAD heeft geen enkele moeite om de DALI tot partyniveaus te bewegen. Het is dan ook een illusie te denken dat je honderden Watt moet hebben om pret te maken op audio gebied. Een geschikte combinatie van versterker en speakers kan al vanaf heel erg weinig Watt de pannen van het dak blazen, zelf speel ik zo met een 3,5 Watt buizenversterker op hoornluidsprekers.

Door de baspoort achteraan de speakers kan je het laagniveau aan je smaak aanpassen door de luidspreker dichterbij of verder weg van de muur te zetten. Het laag wordt dan, zeker in niet al te grote kamers, best pittig.

De Sonos op een line-in wordt eenvoudig bediend vanaf een smartphone. De kleine afstandsbediening van de NAD heb je de rest van de avond niet meer nodig zo. De set is prima getuned om populaire moderne muziek mee weer te geven. In mijn 20 m² grote luisterruimte voldoet de bas, of althans het basgevoel, zo prima. En voor echt buikdreunend laag is er altijd nog een subwoofer beschikbaar in het DALI gamma.

De DALI schitteren in het midden- en hoogbereik. Plaatsing is goed en de speakers komen vlot los van hun omgeving. Gelukkig is er geen overdreven scherpte, wat soms wel eens voorkomt bij kleinere luidsprekers.

Ook de NAD doet het prima trouwens Een minpuntje is wel de invloed van de ingangen onderling zodat je best niet gebruikte bronnen afschakelt.

Natuurlijk kon ik de NAD niet laten gaan zonder de Phono sectie uit te proberen. De vinyl revival van de laatste jaren heeft absoluut mijn goedkeuring. Een Rega P3 zorgt in deze test voor de nodige elektronen op MM niveau. De strikt analoge NAD doet het eigenlijk helemaal niet slecht.

De RIAA voorversterker is niet van hetzelfde niveau als bijvoorbeeld een Rega Fono, maar kost dan ook maar een fractie daarvan. Het kleine gebrek aan detail wordt totaal gecompenseerd door het feit dat er gewoon een phono ingang ís op dit prijsniveau.

Conclusie

NAD laat zien dat zelfs zijn kleinste versterker een prima aankoop is. 4 Lijningangen en een smartphone ingang volstaan ruimschoots. Een vrije ingang kan zo eventueel nog gebruikt worden door een apart aan te schaffen compacte DAC die dan de compatibiliteit met alle digitale bronnen verzorgt. En dan is er de uitstekende Phono ingang nog. Aangevuld met luidsprekers van het kaliber van de DALI Spektor 2, een geweldige kleine luidspreker die een heel erg knap geluid neerzet, al helemaal voor zijn prijs, en je hebt een prima set om van je slaapkamer, kot of appartement een echte hifi luisterruimte te maken waar ook mag gefeest worden. En als je later groter behuisd bent, koop je toch gewoon een subwoofer erbij.

Richtprijs

NAD C316 V2: 399 Euro

Dali Spektor 2 : 258 Euro per paar

NAD C316 V2 en DALI Spektor 2

€657
8.6

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.5/10

Bouwkwaliteit

8.0/10

Design

7.5/10

Pros

  • Onklopbare prijs-kwaliteit
  • Afwerking en gebruikte materialen van beide componenten
  • Prima phono sectie nu gewoon inbegrepen

Cons

  • Voor deze prijs … geen

Schrijf je in voor de AV2D nieuwsbrief

Verkooppunten van het merk nad
Abonneer je ook op ons kanaal

Lees ook op AV2D

Recent nieuws

DS Audio

Het phono-equalizercircuit van DS Audio eindelijk uitgelegd?

Een tweetal weken geleden publiceerde DS Audio een wel heel opmerkelijk bericht op hun social media: we released optical cartridge equalizer circuit info today. Zo...
Musical Fidelity M3x ViNYL

Musical Fidelity: M3x ViNYL, made in the EU

A phono stage, designed to be without any practical limits. Ze begint Musical Fidelity haar introductie over hun recentste toevoeging: de M3x ViNYL die naar...
T+A Caruso

T+A die Caruso-productserie verder uitbreidt?

Audiobedrijf Theorie und Anwendung, onder sommigen van jullie misschien beter gekend als T+A, breidt hun bestaande Caruso-portfolio verder uit met 3 nieuwe producten. Daaronder vinden we...

Recente video's

Home Cinemavideo

Video: Een eigen home cinema bij jouw thuis? – Deel 3

Vorige week lanceerden we onze tweede aflevering van 'Hoe bouw je een eigen Home Cinema bij jouw thuis'. Wat leuk om te lezen in de...
Eigen home cinemavideo

Video: Een eigen home cinema bij jouw thuis? – Deel 2

Muziekliefhebber, filmliefhebber, Audiovideo2day liefhebber, audiofiel, ... en zo kunnen we nog wel even blijven doorgaan. Wees allen welgekomen! Vol trots lanceren we vandaag onze tweede...
Audiovideo2day Home Cinemavideo

Video: Een eigen home cinema bij jouw thuis? – Deel 1

Intens genieten van de nieuwste films, we horen het je al denken: daarvoor moet je ongetwijfeld naar de bioscoop gaan. Maar in het huidige...