Panasonic lanceert zijn eerste 4K Blu-ray-speler met ondersteuning voor Dolby Vision en HDR10 +, de DP-UB824. Naast het verwerken van de nieuwste dynamische metadata biedt het model ook alle voordelen van het topmodel DMP-UB900.
Als voortrekker bij de HDR10 + -alliantie wil Panasonic deze standaard natuurlijk gebruiken in zijn tv- toestellen en spelers. Grote verrassing is nu dat de Japanse fabrikant ook Dolby Vision HDR zal aanbieden in zijn toestellen. De groeiende vraag naar Dolby Vision-spelers heeft ertoe geleid dat Panasonic ook het derde gevestigde HDR-formaat (naast HDR10 en HLG) ondersteunt.
DP-UB824-speler met Dolby Vision
De uitrusting van de DP-UB824 is zeer vergelijkbaar met de DMP-UB900 van 2016. Het model maakt gebruik van de HCX (Hollywood Cinema Experience) processor voor het afspelen van 4K UHD Blu-rays met HDR10, Dolby Vision en HDR10 +. Ook de 4K Chroma Upscaling en kwalitatieve 4K/60p-video-uitgang met volle 4: 4: 4 kleuren sampling is geïntegreerd. Bovendien vindt men (audio HDMI 2.0 voor audio- video en HDMI + 1.4) opnieuw analoge 7.1 audio outputs terug naast de dubbele HDMI-uitgang.
Nieuwe “HDR Optimizer”
De DP-UB824 is, om zo te zeggen, slechts een verbeterde “remix” van de eerste UHD-speler uit 2016. Er is echter een innovatie. Een nieuwe “HDR Optimizer” past de helderheidsinstellingen van de inhoud aan voordat deze wordt uitgevoerd naar de tv. Vooral voor tv-toestellen met beperkte HDR-mogelijkheden kan deze modus een natuurlijker en contrastrijker beeld opleveren.
Voice-assistent en 4K-streaming
De meeste gebruikers zullen helemaal tevreden zijn als ze een 4K UHD Blu-ray-speler krijgen die vrijwel alle huidige en toekomstige schijfindelingen kan afspelen. Maar er zijn nog een paar redenen om de speler van dichterbij te bekijken. De DP-UB824 ondersteunt bijvoorbeeld 4K-streaming via Netflix, Amazon Prime-video en YouTube en kan ook inhoud met hoge resolutie via het netwerk of een extern geheugen afspelen. Om de speler in het netwerk te integreren, zijn een Ethernet-poort en geïntegreerde WiFi beschikbaar. Heel interessant is de opmerking dat de speler ook een taalassistent gebruiktgecontroleerd worden. Tot nu toe is het niet duidelijk of het Google Assistent, Amazon Alexa of een andere oplossing zal zijn.
Kleine broer zonder Dolby Vision
Parallel met de DP-UB824 zal de goedkopere DP-UB424 beschikbaar zijn in 2018. De 4K UHD Blu-ray-speler ondersteunt ook HDR10 +, maar kan helaas geen Dolby Vision-inhoud weergeven.
Prijzen en beschikbaarheid
Beide modellen zullen als een zwarte en zilveren variant in de handel komen. Verdere informatie over de prijs of beschikbaarheid Panasonic deed dit nog niet. Details zullen waarschijnlijk beschikbaar zijn in februari / maart 2018.
Technische details DP-UB824
4K Ultra HD-weergave (met HDR)
HCX-processor (Hollywood Cinema Experience)
Ondersteuning voor HDR10 / HDR10 + / Dolby Vision
4K High Precision Croma-verwerking
4K chroma opschaling
4K / 6op / 4: 4: 4
HDR Optimizer
CD, DVD, Blu-ray & 3D Blu-ray
7.1 Analoge audio-uitgangen
Dubbele HDMI-uitgang (alleen audio + video / audio)
High Clarity Sound Premium
Vertraagde verwerking van de lage klok jitter
Hi-Res audioweergave (DSD (11,2MHz / 2,8MHz / 5,6MHz), ALAC, FLAC, WAV, AIFF)
192 kHz / 96 kHz
4K-streaming (Netflix, YouTube, Amazon Prime Video)
DLNA
Speel muziek, video’s en foto’s af vanaf externe harde schijven

Verkooppunten van het merk panasonic